26 november 2020

Spaghetti met balsamico-tomatensaus



Agrodolce is een Italiaanse zoetzure saus, meestal gemaakt met azijn en suiker. Zo ook in deze simpele pasta. Het levert een milde, maar typische smaak op, die zelfs de kinderen konden waarderen. Ik heb het principe ooit eerder toegepast in een heerlijke witlofgratin, maar daar gruwelden de kinderen nog weken van. Hoewel dat ook aan iets anders kan hebben gelegen. Als het de witlof niet was, dan wel de blauwe kaas… Maar goed, deze pasta ging dus wel schoon op. Er zit weinig groente in, dus je zou er iets bij kunnen maken.

Gebruik nu wel een azijn van goede kwaliteit; er gaat een flinke scheut in de pan, dus als je nu een goedkoop bocht neemt, dan verklooi je de saus. Even geen huismerkje dit keer. Ik gebruikte hier de balsamico van Mazetti, in ieder geval te koop bij de AH. Als je die naast een goedkope azijn zet, ruik (en proef) je toch echt wel het verschil!
En als we dan toch op chic gaan; ik had hierbij ook een pak Molisana spaghetti.  Of ach, met z’n 1,69 van die prijs nou ook wel weer mee. Maar het voordeel van deze pasta is dat het een wat ruwe soort is, waar de saus veel beter aan blijft hangen. Ze hebben ook farfalle (vlindertjes) die echt geribbeld is; dat helpt wel degelijk als je een gladdere saus erbij eet! Vooral die farfalle vind ik een aanrader:



 

Spaghetti met balsamico-tomatensaus
recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen, liefst met nog een bijgerecht

1 grote ui, gesnipperd
3 grote tenen knoflook, gesnipperd
8 gedroogde tomaten op olie, in reepjes
2 el olie van de gedroogde tomaten
400 gram spaghetti
4 el olijfolie
1,5 el suiker
6 el goede kwaliteit balsamicoazijn (90 ml dus!)
2 blikken tomaatblokjes (2 x 400 gr)
zout, peper
2 el gedroogde oregano
verder graag wat geraspte kaas voor het serveren. Pecorino is lekker!

Zet alvast een grote pan met kokend water voor de spaghetti klaar.

Verhit de olie in een koekenpan. Fruit de ui gedurende 10 minuten op niet te hoog vuur. Voeg in de laatste minuut de knoflook toe. Voeg dan ook de stukjes gedroogde tomaat en 2 eetlepels tomatenolie toe en laat dit even meebakken. Bestrooi dan met de suiker en laat alles licht karamelliseren. Blus af met de balsamicoazijn.

Voeg de blikken tomaatblokjes toe en laat alles aan de kook komen. Op dat moment laat je ook de spaghetti in de pan kokend water glijden. Laat de saus zachtjes sudderen tot de pasta ook klaar is. Breng hem ondertussen op smaak met zout, peper en vrij gul oregano.

Giet de saus bij de spaghetti, roer om en serveer met de vers geraspte kaas.


2 opmerkingen:

Nico zei

Gister jullie recept gemaakt.
Spannende combinatie met balsamico en smaakt erg lekker
Weer een fan van jullie site erbij! :-)

Nico

Eerst Koken zei

Leuk Nico! Bedankt!