22 oktober 2010

Broccolisalade

Kleine chef heeft 2 kleine zusjes, een tweeling, die alleen nog maar melk drinken, dus die hoeven nog niet mee te doen aan de strijd tegen de smaakvervlakking, maar ze zijn op dezelfde dag geboren als hun oma, die ook weer de helft van een tweeling is. En oma’s zus, daar gaat het hier nu wel om. Lang geleden is deze eeneiige zus gaan kijken of het gras groener was in Canada. Dat was het blijkbaar, want ze kwam nooit meer terug, maar ze heeft wel wat culinaire Canadese zaken aan de Hollandse familie overgeleverd. Een van die dingen is deze Broccolisalade.


In Canada en de VS is deze salade een waar instituut. Het stamt vast uit de tijd dat men vol was van rauwe groente, noten en zaden, want dat was pas echt gezond. Hier in Nederland deden we daar flink aan mee in ons vega-muesli- en rietsuikertijdperk eind jaren zeventig, begin jaren tachtig. Maar suiker en vet waren nog geen taboe en daar zit deze salade dan wel weer vol mee. Overigens heb ik daar wel wat kleine aanpassingen op losgelaten. Tenslotte leven we inmiddels in 2010. ¼ cup kristalsuiker in de dressing… Bleek met 1 eetlepel ook wel te kunnen.

Broccolisalade
400 gr broccoli, alleen de roosjes
75 gr rozijnen
150 gr bacon in reepjes en een beetje olie voor het bakken.
½ rode ui in zeer fijne reepjes
75 gr zonnebloempitten
1 doosje champignons
75 gr gedroogde cranberry’s (AH verkoopt zakjes bij de gedroogde vruchten)

Dressing:
175 gr mayonaise (ev de helft vervangen voor een light mayo)
1 el suiker (origineel was ¼ cup)
2 el (witte) balsamico

Maak de dressing en laat de suiker hier goed in oplossen.
De broccoli moet in zeer kleine roosjes worden gesneden. In het origineel blijft de broccoli rauw, maar ik heb het kort geblancheerd (in ruim kokend water de roosjes 1 minuut koken en dan direct koelen in koud water). Voor allebei de versies valt wat te zeggen; het origineel doet droger en zeker niet vervelend aan, maar met geblancheerde broccoli heb je zeker niet het idee dat je mogelijk konijnenvoer eet.
De bacon knapperig bakken in een beetje olie. En goed laten uitlekken, ev op keukenpapier.
Ook de champignons kunnen er rauw in, in heel dunne plakjes, maar je kunt ze ook heel kort wat aanzetten in de pan. Bruin hoeven ze zeker niet te worden.
Vervolgens meng je alles door elkaar en meng je de dressing erdoorheen. Laat het nu nog zeker een uurtje staan om de smaken te laten intrekken.

Oordeel van de kleine chef: met pek en veren van tafel af!! Rauwe broccoli...

Geen opmerkingen: