3 oktober 2010

Ham-Kaas-Uienbroodjes en Preisoep

Toen ik nog een kind was aten wij op mijn verjaardag steevast bij mijn grootouders, waar mijn opa ham-kaas-uienbroodjes voor ons maakte. Op een gegeven moment heb ik het stokje maar overgenomen, maar ik wacht tegenwoordig niet meer op mijn verjaardag. Ergens in oktober, zoals vandaag is ook een prima idee! Wij aten er preisoep bij, wat een erg goede combinatie opleverde.Ham-kaas-uienbroodjes
Maak een eigen deeg, of gebruik een kant en klare mix voor witbrood. Uitgaande van een eigen deeg heb je het volgende nodig:
1 kg bloem
1 tl suiker
2 zakjes gedroogde gist
Ongeveer 500-600 ml lauw water
100 gr zachte roomboter
3 tl zout

Voor de vulling:
3 a 4 uien, in halve ringen
225 gr geraspte belegen kaas
150 gr rauwe ham in kleine reepjes gesneden (bv Coburger. Ontbijtspek is ook een mogelijkheid, maar daar wordt het wel een stuk vetter van)

Los de gist op in een beetje lauw water met de suiker en laat het een paar minuten staan om op te starten. Meng het zout met de bloem. Voeg dan gist, bloem en boter samen en kneed goed door tot een niet plakkend deeg. Let op met het water dat je niet alles in een keer toevoegt; de benodigde hoeveelheid kan afhangen van de soort bloem. Dek het af met een schone theedoek en laat het 30 minuten op een warme plek staan.
Kneed het dan nog eens stevig door en rol het uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 2 cm dik. Beleg met de ui, ham en kaas, maar laat op een lange zijde de rand vrij. Rol de lap dan niet te stevig op (het moet nog ruimte hebben om te rijzen) en druk hem dicht met de vrijgelaten rand. Je hebt nu een dikke worst van zeker 30 cm lang. Snij hiervan voorzichtig 15 of 16 plakken. Hou elke plak goed bij elkaar terwijl je hem overhevelt naar een bakplaat waarop je bakpapier hebt gelegd.
Dek weer af met een theedoek en laat anderhalf tot 2 uur rijzen op een warme plek. Bak ze daarna af op 200 graden in ongeveer 20 minuten of totdat ze mooi bruin zijn.

Preisoep:

4 grote preien, schoongemaakt en in ringen (schoongemaakt zo'n 700 tot 800 gram)
2 el roomboter
125 ml slagroom of eventueel een (light) kookroom
2 el bloem
1 liter kippenbouillon van een tablet
150 gr blauwe kaas, bv Dana Blue, gorgonzola of Stilton

Bak de prei in een grote pan 5 minuten zachtjes in de boter. Voeg de bloem toe en roer goed. Voeg dan een flinke scheut van de hete bouillon om het mengsel licht te binden. Daarna kan de rest van de bouillon en de slagroom erbij. Laat 15 minuten zachtjes doorkoken en pureer het met de staafmixer. Laat de soep niet meer koken en smelt dan de kaas er in stukjes doorheen.

Oordeel van de kleine chef: de broodjes zijn heerlijk. Voor de soep was even geen plaats.


Geen opmerkingen: