6 oktober 2010

PizzaHier in huis wordt de pizza gemaakt door Meneer Chef. Dat doet hij goed, dus dat laten we mooi zo. Een probleem is wel dat we het liefste bloem van harde tarwe gebruiken vanwege de gluten, net als voor de pasta, maar gezien de prijzen die men in chique winkels hiervoor vraagt, moet meestal net je salaris zijn gestort en dat was nu helaas niet het geval. Kookwinkels verkopen hele mooie pakjes bloem, maar de prijs is absurd.
We hebben echter inmiddels een andere oplossing, want we vonden (tarwe)griesmeel bij de Turkse winkel. Hoewel dit best nog fijner zou kunnen worden gemalen, blijkt het in combinatie met gewone bloem prima te werken.Meneer gebruikt het recept van Jamie Oliver voor het deeg en de saus:

Pizza
Voor 1 bakplaat, dus een rechthoekige vorm

Voor het deeg:
350 gr bloem
100 gr zeer fijne griesmeel (Soubry, zie foto)
Zout
1 zakje gedroogde gist
1 tl suiker
2 el olijfolie
240 ml lauw water

Tomatensaus:
1 blik tomaatstukjes
1 teen knoflook
(ev een kleine gesnipperde ui)
Zout, peper, ev wat tijm etc

Een suggestie voor de topping:
Lekkere rauwe ham, zoals Parma, of Spaanse Serrano
2 bollen Mozzarella in kleine stukjes
Ev. Rucola

Los de gist op in een beetje lauw water met de suiker en laat het een paar minuten staan om op te starten. Meng het zout met de bloem en griesmeel. Voeg dan gist, bloem en olie samen en kneed goed door tot een niet plakkend deeg. Let op met het water dat je niet alles in een keer toevoegt; de benodigde hoeveelheid kan afhangen van de soort bloem. Dek het af met een schone theedoek en laat het 30 minuten op een warme plek staan.
Kneed het dan nog eens stevig door en zet het weer een uur weg.

Dan maken we eerst de saus: fruit de knoflook in wat olijfolie, voeg de tomaat toe en wat zout, peper en kruiden naar smaak. Laat dit 20 minuten rustig sudderen en laat dan weer afkoelen.

Als u de pizzabodem gaat maken, kneed u het deeg flink door. Mishandel het maar flink, want alle lucht moet er weer uit. Daarna kunt u het uitrollen tot erg dun, doe dat alvast op een stuk bakpapier en leg het dan op de bakplaat. Maak er wat gaatjes in met een vork zodat het niet zal rijzen.
Beleg de pizza met de saus en de topping (niet de rucola) en bak hem een minuut of 15 op 220 graden. Pas bij het serveren kan de rucola er ook op.

Oordeel van de kleine chef: hmmmm! Zelluf doen, zelluf ook chocoladevla eten en dan meteen in bad.

Geen opmerkingen: