22 augustus 2011

Ingemaakte pruimen in honingsiroop


Ik kon deze pruimen natuurlijk niet wegzetten tot de winter, want ze mogen op het blog en dan moet er wel even worden voorgeproefd: na een week waren ze al heerlijk. De zachte, rode pruimen hadden de siroop ook prachtig rood gekleurd en het is straks, als het guur winterweer is, perfect bij ijs of vanilleyoghurt. Wij gaan nog snel meer maken.

De hoeveelheid is naar eigen inzicht. Zorg dat je voldoende siroop maakt om de pot te vullen. Overigens is extra siroop zo gemaakt, dus je kan desnoods zuinig aan doen.

Hele pruimen in honingsiroop

·         Pruimen, gewassen
·         1 deel vloeibare honing en 2 delen water
·         smaakmakers: vanillestokje, steranijs of kaneelstokje
·         grote inmaakpotten en een pan waar de potten inpassen
·         Een thermometer is erg praktisch. Ligt er nu nog geen (digitale) thermometer in de keukenla? Een simpele heb je al vanaf een tientje en een goede digitale voor 20 a 25 euro. Ze zijn geweldig en in te zetten bij veel keukenklusjes. Ik kan niet meer zonder!


Maak eerst de potten goed schoon en kook ze daarna, met de ringen, uit in een grote pan. Zet ze op hun kop weg op een schone theedoek.

Maak de siroop door de honing kort te koken met het water.

De pruimen kunnen ook gehalveerd worden, zodat de pit al verwijderd kan worden. Ook kan je ze inprikken, maar mijn ervaring is dat het velletje toch wel barst.

Zorg dat er een grote pan met water klaar staat. Het moet niet koken, maar ongeveer 85 graden zijn.

Doe de pruimen in de pot en druk ze zoveel mogelijk aan, zodat alle beschikbare ruimte wordt opgevuld. Steek er eventueel een kaneelstokje, vanillepeul of steranijs bij. Vul de pot dan aan met de hete siroop tot iets onder de rand. Maak de randen schoon en sluit de pot. Zet het voorzichtig in de pan met heet water. Eventueel vul je de pan niet helemaal met water, zodat je de pot erin kan zetten, en vul je daarna de rest van het (hete!) water aan.
Laat het daar 25 minuten op 85 graden staan. Zet het vuur dan uit en laat het geheel afkoelen. Haal dan pas de pot uit het water.

Vooropgesteld dat de pot goed vacuüm is getrokken kan je het nu een jaar bewaren op een donkere en koele plek.

Geen opmerkingen: