25 augustus 2011

Amandelcake met vijgen


Dochter Zus mocht met de trein mee naar de Turkse winkel (die we gemakshalve zo noemen, maar volgens mij is de eigenaar een Egyptenaar) in de grote stad. Ze heeft die dag erg veel meegemaakt. Niet alleen zat ze voor het eerst in de trein, maar ze kreeg ook haar eerste schoenen, en ’s avonds mocht ze verse vijgen en granaatappelpitten proeven. Die vijgen vond ze te walgelijk voor woorden, maar de granaatappelpitten werden samen met haar zus met handenvol genuttigd. Van de rest van de vijgen heb ik toen maar cakejes gebakken, die overigens zalig luchtig en zacht waren.


Amandelpoeder koop je kant-en-klaar of je maalt zelf amandelen fijn in de keukenmachine. Het moet dan wel echt fijn worden. Omdat het een deel van het zelfrijzend bakmeel vervangt, moet je ook wat extra bakpoeder toevoegen.

Leg de vijgen er niet direct op, want ze zullen onmiddellijk naar de bodem zakken en verzwolgen worden door het rijzende beslag. Wacht daarom 20 tot 30 minuten totdat het beslag wat kan dragen en leg ze er dan vlug op (laat de oven niet te lang openstaan en haal de vorm er liever ook niet uit). Ze zullen er alsnog iets inzakken, dus druk het ook zeker niet aan. Nu is cake met vijg erin ook lekker, maar het heeft niet het beoogde effect…


Amandelcake met vijgen
Recept voor 12 kleine cakejes of 1 grote

150 gr roomboter, op kamertemperatuur
150 gr suiker
mespunt zout
1 zakje vanillesuiker
3 eieren
100 gr zelfrijzend bakmeel
1 afgestreken tl bakpoeder
100 gr amandelpoeder
3 kleine vijgen in kwarten (of door de helft voor een grote cake)

Verwarm de oven voor op 160 graden (140 graden hetelucht).

Klop met een mixer de boter, zout, suiker en vanillesuiker luchtig. Klop er dan een voor een de eieren door. Schep er tenslotte het bakmeel, bakpoeder en amandelpoeder doorheen. Schep dit in vormpjes of een grote ingevette cakevorm.

Zet dit in de oven. Na ongeveer 20 minuten voorzichtig (en snel) de vijgen erop leggen.  Bak de cake verder af (totaal 45 minuten voor de kleine cakejes en minimaal 1 uur voor een grote vorm). Controleer of ze gaar zijn door er een satéprikker in te steken: als die er droog uitkomt, is het klaar.

Oordeel van het smaakpanel: zolang ze die vieze vijgen maar niet hoeven op te eten, is het goed te doen.


4 opmerkingen:

Yvonne zei

Ohhh, dat ziet er lekker uit!
Zou het trouwens niet helpen om de vijgen met een beetje bloem om te schudden? Dat helpt bij bigareaux en sukade ook goed tegen het 'zakken'.

Marsepein zei

Ik vermoedde dat bloem het niet ging redden, want de stukken vijg lijken mij er te zwaar voor. En je wilt ook niet dat de vijg aan de bovenkant bedekt is met bloem, want dat blijf je zien. Maar als het jou lukt, laat je het weten?

Simone zei

Ik heb dat probleem ook van die zakkende fruitstukjes. De tip met bloem had ik al een keer ergens gezien maar inderdaad vijg zag wel te zwaar daarvoor zijn. Ben benieuwd of dat lukt!

Yvonne zei

Oh, dus nu ben ik verplicht de cakejes eens te maken? Wat vind ik dat erg zeg ;-)
Vijgen zijn hier wel lastig te krijgen en aan mijn 2 bomen rijpen ze ook niet erg vlot, met dit weer. Kan dus wel eventjes duren...