14 augustus 2011

Pasta met bloemkool en camembertsaus



Af en toe is het hier de hoogste tijd dat de kinderen weer eens wat groente tot zich nemen. Dan bak je op zondag nog hoopvol pannenkoeken voor ze, want ze eten de rest van de week vast weer gezond, maar op maandag weigeren ze de experimentele parelgortsalade met rauwe biet en alfalfa, en op dinsdag blijken ze snipverkouden te zijn en wordt de spinazie resoluut opzij geschoven. Op woensdag moet er dan wel steviger geschut worden ingezet om er vitamines in te krijgen, want inmiddels stroomt het snot uit de neusjes, en ze slapen slecht. Erger nog; hun ouders doen ook geen oog dicht.

Nu hebben wij een aantal gerechten in de aanslag voor dit soort gevallen. Bij de meeste komt er een rijkelijke hoeveelheid kaas aan te pas en mager is het allemaal niet, maar ze hadden toch al een balansdag op maandag en dinsdag en het hoeft niet altijd allemaal perfect te zijn. Je moet nog wel oppassen dat je niet vervalt in pasta met spinazie a la crème, of studentikoze pannetjes vol spaghetti met wortel en banaan, overgoten met gesmolten boursin, want je moet het zelf ook allemaal maar opeten en blij word je daar niet altijd van. Overigens geen kwaad woord over Boursin, hoor. Zeker de Boursin Cuisine niet. Dat weet menig avond te redden als je 5 minuten voor bedtijd nog komt binnen rennen met 3 afgedraaide kinderen.

Enfin, dit keer werd het een pasta-creatie met bloemkool en een romige camembertsaus. Kies wel een camembert met smaak. Als het niet voor de kinderen is, doe het dan voor jezelf. Hak de bloemkool in centimeter grote blokjes, zodat het nagenoeg onherkenbaar wordt en bedek het dan met de camembertsaus. Er werd hier gehuild toen het op was. Echt waar.

Het is allemaal zo gemaakt, maar als er meer tijd is, kan de bloemkool worden geroosterd in de oven. De smaak wordt er wat nootachtig van en zal goed samen gaan met de camembert. Het recept staat in het recept hier direct voor. Hak de bloemkool verder fijn nadat het uit de oven komt en voeg het dan toe aan de gare pasta.

Pasta met bloemkool en camembertsaus
recept voor 2 personen en 2 of 3 hongerige, kleine kinderen

1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
olie om in te bakken
300 gr pasta naar keuze
een halve bloemkool, in schijven gesneden en daarna in blokjes
200 ml crème fraiche (light kan, maar daar wordt de saus wat dunner van)

250 gr lekkere camembert, in stukjes
zout, peper
1 el pijnboompitten per persoon

Fruit de ui en knoflook in wat olie tot ze zacht zijn. Kook de bloemkool ongeveer 10 minuten in ruim kokend water in een grote pan, en voeg daar de pasta aan toe al naar gelang de kooktijd van de pasta.
Ondertussen de camembertstukjes laten smelten bij de uien. Als dat glad geroerd kan worden ook de crème fraiche toevoegen. Breng op smaak met zout en peper. Voeg alles samen. Je kunt het eventueel verder op smaak brengen met een lik mosterd.
Rooster de pijnboompitten een beetje bruin in een droge koekenpan en strooi dit over de pasta.

Oordeel van het smaakpanel: er rest mij alleen nog te zeggen dat Meneer Marsepein het ook goed te eten vond.



6 opmerkingen:

MaaNtje zei

Lijkt me erg lekker zeg...mmm ga het binnenkort eens maken!!

grtz, MaaNtje

Saskia zei

Ik maakte deze pasta gisteren, maar ik vond hem een beetje flauw van smaak. Het was ook wel mijn eigen schuld, want ik was erin geslaagd om zowel de pasta als de bloemkool een beetje te plat te koken... Volgende keer probeer ik het eens met schimmelkaas in plaats van camembert, dat wordt vast wat pittiger.

Marsepein zei

Ja, ben met je eens dat het wel wat zout kan gebruiken. Chilivlokken? Of een extra teen knoflook? Maar het eerste doel hier was om de kinderen weer eens iets groens (wits) te geven en zij likten hun bord af. :)
De saus maken wij overigens ook wel met een stuk gorgonzola dolce.
Maar wel leuk om te horen dat je het gemaakt hebt!

Yvonne zei

We hadden brie in huis die op moest, en ook met brie werd het een heerlijk gerecht!! Gaan we vaker maken. Dankjewel!

Eerst Koken zei

Wat goed, Yvonne! Dank je!

Eerst Koken zei

Wat goed, Yvonne! Dank je!