28 augustus 2011

Siciliaanse pasta met tonijn


Een echte classic deze saus. Deze Siciliaanse pasta met Arabische invloeden is erg bekend en komt in allerlei varianten voor. De zoetzure saus met balsamico, rozijnen, pijnboompitten en tomaat is een dankbare combinatie met de tonijn. Verse tonijn zou kunnen, maar tonijn uit blik werkt ook uitstekend. Een eetlepel kappertjes zou er nog bij kunnen voor een zuur accent, maar de kinderen vonden het zo prima.

Siciliaanse pasta met tonijn
recept voor 500 gr pasta

1 ui, gehalveerd en in smalle ringen gesneden
1 teen knoflook, gesnipperd
Olie om in te bakken
2 el pijnboompitten
3 el rozijnen
3 el balsamico
2 tl suiker
2 blikjes tonijn (op olie of water), uitlekgewicht ongeveer 130 gr per stuk
2 kleine gedroogde chilipepertjes
400 ml tomaatstukjes uit blik/pak

500 gr pasta naar keuze

Fruit de ui en knoflook op laag vuur in ongeveer 3 eetlepels olie (5 – 10 minuten). Laat de ui niet bruin worden. Voeg dan de pijnboompitten, rozijnen, balsamico, suiker, tonijn en pepertjes toe. Schep dit goed door en voeg dan ook de tomaatstukjes toe. Breng op smaak met zout en peper en laat nog eens 10 minuten zachtjes sudderen. In die tijd ook de pasta gaar koken.
Meng de saus door de pasta. Kaas hoort hier eigenlijk niet bij… (maar Kleine Chef vindt dat een belachelijke opvatting)

Oordeel van het smaakpanel: ik wist niet wat ik moest verwachten, maar ze vochten elkaar de pan uit voor meer. Kleine Chef wilde nog eens opscheppen en daarna vonden ze het alle drie een leuk spelletje om de lange slierten op te slurpen, zodat ze nog eens een portie opaten. Het huis zag er inmiddels uit alsof de Hunnen erdoorheen waren getrokken.Geen opmerkingen: