17 augustus 2011

Marokkaanse kip met kikkererwten en uienconfiture


Ik houd erg van de warme smaken van dit gerecht. Het is zoetig, kruidig en smelt haast in de mond. Het zal perfect zijn voor de wat koudere dagen, hoewel wij het van de week in de tuin aten.

Gebruik voor de uienconfiture witte, zoete uien, dus geen standaard uien, want die zijn geel. Witte uien zijn zoeter. Als je gele uien langzaam gaart, komt er ook suiker vrij, maar bij witte uien gaat dat net even wat beter. Overigens is het geen must om dit erbij te eten, maar het maakt het wel af. En je moet toch iets doen terwijl de kip in de oven staat… Neem er ook beslist de tijd voor: uienconfiture maak je niet snel.

Botjes in het eten worden hier niet op prijs gesteld en ik haal ze er dus uit. Dat eet ook een stuk makkelijker, het wordt niet zo’n bende aan tafel en de kip wordt zolang gegaard dat het vlees uit zichzelf van de botten valt. Het is werkelijk een klusje van niets om de botten en vel van de kip te scheiden. O ja, geen kipfilets gebruiken hoor; hiervoor heb je echt die smakelijke poten nodig.


Marokkaanse kip met kikkererwten en uienconfiture
Recept is ruimschoots voor 2 personen en 2 of 3 kleine kinderen

1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
olie om in te bakken
1 kg kippenbouten met vel
volle tl korianderpoeder (ook wel bekend als ketoembar)
1 afgestreken tl komijnpoeder (djinten)
1 tl kurkuma
1 envelopje saffraandraadjes
1 tl kaneel
zout en peper naar smaak
60 gr rozijnen
250 ml kippenbouillon + extra voor de couscous
200 gr kikkererwten uit blik

225 gr couscous

Uienconfiture:
50 gr roomboter
500 gr witte, zoete uien
3 el honing
½ tl kaneel
zout en peper

Verwarm de oven voor op 150 graden (140 graden voor hetelucht). Fruit de uien en knoflook in wat olie, in een pan die straks ook de oven in kan. Bijvoorbeeld een (gietijzeren) braadpan. In een andere pan de kippenbouten in 5 tot 10 minuten rondom aanbakken.

Voeg alle specerijen, rozijnen en bouillon toe aan de pan met de uien.  Leg de kippenbouten erbij. De kikkererwten gaan er pas aan het einde bij! Leg het deksel erop en zet de pan anderhalf uur in de oven. Na deze tijd moet het vlees uit zichzelf van de botten vallen. Als je zonder botjes wilt serveren, laat het dan iets afkoelen en haal het vlees los. Doe het terug in de pan. De botten kunnen weg, en met de vellen zal de kat vast enorm in zijn sas zijn. Zet het geheel weer op het fornuis en voeg de kikkererwten toe. Warm het door en de stoofpot is klaar.  

Bereid de couscous zoals op de verpakking staat, maar het liefste met kippenbouillon.

Terwijl de pan in de oven staat maak je de uienconfiture: snijd de uien doormidden en dan in dunne, halve ringen. Smelt de boter in een koekenpan of hapjespan, als er straks maar een deksel op past. Voeg de uien toe. Zet het vuur even hoog, zodat de inhoud goed warm wordt, maar draai het daarna direct terug tot het kleinste pitje. Laat dit nu een uur staan pruttelen, met deksel, en roer heel af en toe. Na een uur zijn de uien helemaal zacht, maar nog steeds net zo wit als ze erin gingen. Wel is de natuurlijke suiker uit de uien vrijgekomen. Om dit te helpen wordt de honing nu ook toegevoegd. Zet het vuur hoger en laat de uien nu karameliseren in ruim 5 minuten. Er zal ook nog wel wat vocht moeten verdampen. Blijf er wel bij staan en schud het af en toe om. Als de uien een mooie bruine kleur hebben, is het klaar. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer de couscous met een schep kip en ui.

Oordeel van het smaakpanel: de dames aten het bord erbij op, Kleine Chef zit helaas weer in een ontkennende fase. Hij keurt het allemaal geen blik waardig. We proberen het de volgende keer gewoon weer.


4 opmerkingen:

Marian zei

Mmm, dit lijkt me superlekker! Die uienconfiture ga ik ook onthouden, lijkt me heel lekker, ook bij andere gerechten!
Groetjes
Marian

Marsepein zei

Ja, wij aten het restje uien zo op. Ook heerlijk bij grove pate!

rlnds.nl zei

Die uienconfituur lijkt me erg lekker. Maar wanneer moet de kaneel erbij? meteen aan het begin of pas op het laatst?

eerst koken zei

He, dat mist inderdaad! Doe maar gelijk met de honing.