13 november 2011

Knolselderijstamppot met brie en hazelnootlaagje


Zonder topping van hazelnoten is dit net zo goed een geweldige stamppot, maar ik kan mij nog goed herinneren hoe mijn broer en ik als kinderen vochten om de knapperige korstjes van een ovenschotel. Soms is iets lekkers zo simpel en vandaar dus het hazelnootlaagje. Maar voor een doordeweekse dag komt het gewoon zo op tafel. Wij aten er nog wat gebakken beenham bij, maar een rookworst was ook een optie geweest.

De knolselderij staat bij mij hoog in de top tien, nee, zelfs in de top vijf van lekkerste groente. Het is elk jaar, zo vlak voor de lente, weer een treurig moment als de knollen de supermarkten moeten verlaten. We maken er dus maar het beste van:

Knolselderijstamppot met brie en hazelnootlaagje
Recept voor 4 personen

1 kg geschilde, kruimige aardappelen, in stukken
750 gr schoongemaakte knolselderij, in blokjes
200 gr crème fraiche
zout en peper
een flinke handvol gehakte verse peterselie
100 gr hazelnoten
75 gr witbrood (ongeveer twee boterhammen)
scheut olijfolie
125 - 150 gr brie, in plakjes 


Kook de aardappelen en blokjes knolselderij in 1 pan gaar in ongeveer twintig minuten. Giet het af, maar bewaar een kopje van het kookvocht. Stamp de aardappels en knolselderij fijn. Tenzij je heel erg je best doet, zal de knolselderij niet helemaal fijn worden, maar dat hoeft ook niet. Het mag nog een beetje ‘bite’ hebben. Voeg de crème fraiche en peterselie toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel het kookvocht toe als het te droog is. Je hebt nu een prima stamppotje, maar voor iets extra kan je nog de brie en hazelnoten toevoegen:

Verwarm de oven op 180 graden. Schep de stamppot in een ovenschaal. Verdeel de plakjes brie eroverheen.
Hak de hazelnoten fijn in de keukenmachine, maar pas op dat je het niet te lang laatdraaien, want dan eindig je met een pasta. Voeg de boterhammen toe en hak ze tot kruimels. Voeg hier een scheutje olie aan toe en verdeel dit mengsel over de ovenschotel.

Laat het bovenlaagje knapperig worden in ongeveer 20 minuten.

Oordeel van het smaakpanel: Dit schepten ze zo naar binnen, met name de ham (en daar eisen ze zelfgemaakte ketchup bij), maar ook de stamppot is voor herhaling vatbaar.


Geen opmerkingen: