21 november 2011

Pasta Tetrazzini


En we hebben weer een blijvertje gevonden, een romige ovenschotel met pasta, paddenstoelen en kip, hoewel ik mij serieus afvraag waarom die pasta nog eens in de oven moet. Ik zal het zeker nog eens uitproberen, maar ik meen dat het ook best zo op tafel kan. Dat zogenaamde knapperige laagje geloof ik wel.

Kippenbouten zijn in dit geval absoluut te verkiezen boven die saaie kipfilets. Er zit zoveel meer smaak aan, dus het extra werk is het zeker waard. Ik vind het zelf wel lastig om kippenbouten rauw in stukjes te snijden. Je snijdt gemakkelijk allerlei zeentjes en pezen mee die eenmaal gegaard niet smakelijk zijn. Ik kook de bouten daarom zachtjes in een pan water zoals je bouillon zou maken van een kip: uitje erbij, wat wortel, wat verdwaalde citroenschil misschien, en zo is niet alleen de kip makkelijker schoon te maken, maar je hebt ook direct een pan verse bouillon voor morgen, en daar kan je mooi risotto mee maken, om maar eens iets te noemen. En als je het vlees van de botten hebt gehaald, doe de botten en vellen dan weer terug in de pan met bouillon, zodat je deze verder kan laten trekken. Zeef de bouillon, laat het afkoelen en bewaar het in de koelkast. Van de bouten houd je op deze manier zo’n 250 gram vlees over.

Zeker als je wat anders gebruikt dan gewone champignons, moet je de paddenstoelen niet te klein snijden. Mooie kloeke stukken oesterzwam doen het bijvoorbeeld goed in de pasta.


Pasta Tetrazzini
recept voor 300 tot 400 gram pasta

20 gram gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood)
olijfolie
4 kippenbouten (bereid als boven uitgelegd), of anders 250 gr kipfilet in stukjes
zout en peper
2 tenen knoflook, in plakjes
400 gram gemengde verse paddenstoelen, in niet te kleine stukken
150 ml witte droge wijn
300 tot 400 gr pasta
200 ml slagroom
175 gr parmezaanse kaas, geraspt
4 takjes verse basilicum, alleen de blaadjes


Verwarm de oven voor op 200 ˚C (om het voor de liefhebber toch bij de originele bereidingswijze te houden).

Doe de porcini in een kom en giet er zoveel heet (kraan)water bij dat ze net onder staan.
Giet wat olijfolie in een grote koekenpan en bak de kip rondom bruin.

Laat de porcini uitlekken, maar bewaar het water.
Voeg de porcini, de knoflook en de verse paddenstoelen toe aan de pan. Giet de wijn en het vocht van de porcini erbij en zet het vuur laag.
Laat alles zachtjes koken totdat de wijn een beetje is ingekookt.

Kook ondertussen de pasta gaar.

Voeg de slagroom toe aan de pan paddenstoelen en warm het door. Zet dan het vuur uit. Breng op smaak met flink zout en peper. Voeg ook de pasta en driekwart van de Parmezaanse kaas en alle basilicum toe en roer door.

Doe dit in een ovenschaal, bestrooi met de resterende kaas en bak het nog eens 15 tot 20 minuten in de oven. Of serveer het gewoon direct zo.

Oordeel van het smaakpanel: okee, het was een blijvertje voor meneer en mij, maar verder scoorde het alleen bij Zus. Die andere twee vonden het niets.


Geen opmerkingen: