5 november 2011

Fudge van witte chocoladeGoed, wie wekelijks naar de Weight Watchers gaat, moet nu maar even wegklikken. Gecondenseerde melk, dat hemelse goedje, die witte melkstroop, wordt namelijk door 5 repen witte chocolade en een handje noten geroerd. Dat betekent veel goeds, maar je moet het niet teveel doen.

Ik hoop oprecht dat de uitvinder van gecondenseerde melk er rijk of gelukkig van is geworden, want hij verdient het dubbel en dwars. Ik ben er gek op! Op Wikipedia wordt de Franse Nicolas Appert als bedenker genoemd. In 1820 maakte hij voor het eerst een ingedikte melk die jarenlang kon worden bewaard. Gail Borden maakte het product groot in de Verenigde Staten. Overigens bestaat de variant zonder suiker net zo goed als mét suiker. Zo schijnt ongezoete melk in Duitsland de standaard te zijn, maar is in Amerika juist de gesuikerde variant de norm.

Deze blokjes doen het erg goed bij de koffie. Echte fudge is het overigens niet, maar het moet toch een naam hebben…

Fudge van witte chocolade  
Bron: Cook UK

340 gr witte chocolade
1 blikje (397 ml) gezoete en gecondenseerde melk
120 gr noten naar keuze en/of rozijnen

Doe de chocolade en melk in een pan en verwarm dit langzaam totdat de chocolade gesmolten is. Roer regelmatig, want dit zal snel aanbranden. Au bain marie verwarmen is een nog beter idee, maar dat ging mij weer te langzaam. Meng er dan de noten en/of rozijnen door.

Bekleed een vorm met folie en giet het mengsel erin. Laat het nu minimaal enkele uren opstijven in de koelkast en haal het daarna uit de vorm. Snijd het in blokjes.

Oordeel van het smaakpanel: och ja, wat kan dit anders zijn dan ‘laat maar doorkomen!’
1 opmerking:

Caroline Brouwer zei

Ze zien er erg lekker uit! Ik zou er zo eentje van mijn scherm willen plukken ;-)