1 december 2011

Perfecte pannenkoeken (voor pakjesavond)


Ik maakte heel lang van die zuinige Hollandse pannenkoeken waar maar een paar eieren in gaan, maar de Fransen hebben niet voor niets de crêpe bedacht. Waarom zouden we die niet gewoon in een grote uitvoering bakken? Als je een fluweelzachte, soepele en smaakvolle pannenkoek kan maken, waarom zou je dan nog langer van die droge ondingen bakken? Nou ja, als het niets voor jullie is, dan zet ik het recept op zijn minst voor mezelf hier neer, voor het archief…

Het beslag is dus gewoon een flensjesbeslag, maar daarom is het ook zo zalig zacht. Er gaat bijna een doos eieren in, maar het resultaat is er wel naar. En gesmolten boter door het beslag is ook al zo handig; je hoeft haast niets meer aan de pan toe te voegen.

Dan alleen nog een tip voor Sinterklaas. Speculaaspannenkoeken. Voeg aan het beslag naar smaak speculaaskruiden, oploskoffie (een paar theelepels droge korrels dus. En zonder cafeine voor de kinderen, anders duurt pakjesavond ongewild wel heel erg lang) en een paar scheppen bruine suiker. En daar dus pannenkoeken van bakken:

Perfecte pannenkoeken
Recept voor ongeveer 15 grote pannenkoeken

225 gr bloem
675 ml melk
8 eieren (L)
90 gr gesmolten roomboter (plus wat extra voor het bakken)
1 tl zout

Meng alles met een mixer grondig door elkaar (ja, inclusief de boter). De boter zal weer in klontjes opstijven, maar dat is prima. Voor de eerste pannenkoek verhit ik wat boter in de pan, maar voor de meeste daarna voeg ik niets meer toe, omdat de boter al in het beslag zit. Bij een enkele kan je nog een likje toevoegen aan de pan voor het bakken als je denkt dat het wat te droog wordt.

Het beslag is zeer dun, dus het zal mooi uitvloeien in de pan (en dat gaat sowieso het beste in een vrij droge pan) en je hebt ook niet veel nodig.

Oordeel van het smaakpanel: ze applaudisseren en juichen als de stapel pannenkoeken op tafel komt. Dat zien we wel eens anders hier….Dochter Zo vindt het wel wat...
(Nee, wij doen niet aan slabbetjes. Die vergeten we meestal.)


2 opmerkingen:

Anonymous zei

Wat een schattige foto van dochter! Ik maak nooit pannekoeken - wij zijn met twee volwassenen thuis - maar kreeg er wel heel veel zin in ineens... misschien toch maar een keertje pannekoeken op het menu?

Anonymous zei

o mijn god waarom zoveel eieren..


nee ik kook liever zuunig. Wist je dat je pannekoken ook gewoon met water kunt maken ipv melk??

jaja hier spreekt een student

ajuus