13 maart 2012

Jamie's ricottataart voor pi-dag


Morgen is het pi-dag en ter gelegenheid daarvan worden er wereldwijd taarten (pie) gebakken. Dat is een mooie gewoonte die we vooral moeten omarmen als een extra gelegenheid om wat te bakken, en u heeft morgen op het werk ook nog wat te vertellen bij de koffie. Tenslotte wordt er bij de meeste koffieapparaten niet over pi gepraat. En dat mag best wel eens, want pi schijnt enorm belangrijk te zijn. Ja, ook voor ons!

Het getal pi, of ook wel π, is het getal dat we krijgen wanneer we de omtrek van een cirkel delen door de diameter van die cirkel. En omgekeerd kan je dus de omtrek uitrekenen met behulp van de diameter en pi... Het is lang geleden dat ik dat deed, maar bijzonder nuttig is het wel.

Pi-dag valt op 14 maart (3/14), omdat de driecijferige benadering voor pi 3,14 is. Voor wie nu geinteresseerd raakt, moet vooral even de officiele website van pi-dag bekijken of de wikipedia nalezen.

Deze taart is gebaseerd op een recept van Jamie Oliver en het heeft wel wat weg van een cheesecake; het is behoorlijk compact, vochtig en is grotendeels gebaseerd op kaas (ricotta). Jamie gebruikte sinaasappels, maar citroenen werken ook prima. Eventueel kunnen er nog geweekte rozijnen aan worden toegevoegd.


Jamie’s ricottataart

175 gr roomboter
175 gr suiker
sap (ongeveer 100ml) en geraspte schil van 2 citroenen
3 eieren, gesplitst
250 gr ricotta
200 gr zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder

Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht). Vet een springvorm van 18 tot 21 cm in.
Klop de boter en suiker samen romig en klop er daarna de eidooiers, rasp en ricotta door.
Klop de eiwitten stijf en spatel deze voorzichtig door het mengsel. Voeg ook het bakmeel, bakpoeder en 60 ml citroensap erdoor. Schep alles in de vorm.
Bak de cake in 60 tot 70 minuten gaar, of totdat een satéprikker er droog uitkomt. Druppel de rest van het sap erover en laat de cake afkoelen.2 opmerkingen:

Gerry/Gewoon Lekker Gewoon zei

Als die Amerikaner de data niet omdraaiden hadden ze geen feestdag! Voor mij is het gewoon mijn zusjes verjaardag (oeps vergeten kaartje te sturen). Gr, Gerry

Caroline Brouwer zei

Elk excuus is een goed excuus om een taart te bakken;-) Je taart ziet er heerlijk uit.