17 maart 2012

Langzame bolognese van kip


Ik ben altijd op zoek naar pastasauzen die zich goed laten invriezen, want ik vertrouw in ieder geval één keer per week op de geduldig wachtende bundeltjes in de vriezer, maar Meneer ziet graag wat variatie op zijn bord (“hoezo alweer ragu…?”) Dit was er een die goed beviel. 

Langzame bolognese van kip

125 gr reepjes gerookt spek
olie om in te bakken
1 hele kip van in ieder geval 1200 gr
200 gr ui, grof gesneden
250 gr winterwortel, in halve plakjes
250 gr bleekselderij, in reepjes
2 laurierblaadjes
½ bol knoflook, de teentjes gesnipperd
1 liter gezeefde tomaten
500 ml rode, soepele wijn
1 blokje kippenbouillon opgelost in 250 ml heet water
1 takje verse rozemarijn
tijm en peper
verder: een grote braadpan met deksel


Warm de oven voor op 130 graden (of 110 graden hetelucht, maar ik zou hier toch echt liever een conventionele oven gebruiken).

Bak het spek bruin in de braadpan met behulp van wat olie. Schuif het dan iets opzij en leg de kip in de pan. Leg de ui, wortel, bleekselderij, laurier en knoflook eromheen. Voeg een ruime theelepel tijm en wat peper toe. Giet de tomatensaus en wijn erbij. Voeg nu bouillon toe zodat de kip nagenoeg onderstaat. Tenzij u normaliter voor een weeshuis kookt, is de pan waarschijnlijk zeer vol. Zo niet, voeg nog maar wat water of bouillon toe als de kip nog wat meer vocht nodig heeft. Leg de rozemarijn er bovenop.

Breng de pan even goed op temperatuur, zodat het borrelt en schuif het dan in de oven met het deksel op een kiertje.  Ga nu iets anders doen, want het volgende actiepunt is pas over een uur of vijf. Maak eens zelf pasta voor erbij bijvoorbeeld. De kinderen vinden het ontzettend interessant om aan zo’n pastamachine te zwaaien en al het kneedwerk kan ook aan ze worden uitbesteed. Wij blij, zij blij.De pan mag een uur of vijf in de oven blijven staan. De kip valt op dat moment van zijn botten en het is een peulenschil om dat verder op orde te brengen: haal de kip uit de pan en laat het op een hanteerbare temperatuur komen. Haal dan het vlees van de botten, snijd of scheur grotere stukken klein en doe dit in een schaal. Haal alle andere vaste ingrediënten uit de pan (ui, wortel, etc) en voeg dit bij de kip. Voeg dan zoveel van het vocht toe als nodig is om een dikke saus te maken van de kip en groenten. Verder inkoken is ook een optie, maar dan uiteraard zonder de kip.

Kook dan nog wat pasta gaar en serveer het met wat verkruimelde of geraspte kaas.

Vries de saus eventueel in (familie)porties in.

Oordeel van het smaakpanel: ik had de groente vrij groot gelaten voor een rustiek effect, maar het panel is niet erg op rustiek ingesteld. De kloeke stukken ui werden heen en weer geschoven op het bord. Maar bij poging twee sneed ik alles kleiner en dat liep goed.
Geen opmerkingen: