8 maart 2012

Pasta met merguez en savooiekool


De boerenmarkt had savooiekool liggen. Prachtige kolen van een schoonheid waar je naar blijft kijken. Maar alsof dat nog niet genoeg was, waren ze ook nog eens biologisch-dynamisch geteeld. Dat betekent dat, en ik citeer Wikipedia even, de kosmische elementen inwerken op het groeiproces door de gang van de maan langs de dierenriem zoals die in de sterrenkunde gehanteerd wordt. Zozo.. Ik stel me voor dat men wacht tot het volle maan is en dan snel de kool zaait. Mooi hoor. Voor mij hoeft het niet, maar kwaad zal het wel niet kunnen. Ik voelde mij wel heel erg in balans toen ik de kool in stukjes hakte:

Pasta met merguez en savooiekool
Recept voor 300 gr pasta

Tomatensaus:
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
100 gr ontbijtspek, in reepjes
500 ml gezeefde tomaten
handvol gesneden basilicum
zout, peper en tijm

250 gr savooiekool (=helft van een klein kooltje)
olie
1 teen knoflook
300 gr merguezworstjes
300 gr pasta


Voor de tomatensaus: fruit de ui en knoflook op laag vuur. Bak daarna het spek even mee. Voeg de tomaten toe en breng op smaak met zout, peper en wat tijm. Laat dit rustig een kwartier sudderen.

Maak de kool schoon door er alle harde stukken uit te sneden. Dikke nerven worden ook weggesneden. Snijd de bladeren in reepjes.

De kool en knoflook worden samen in een andere pan gebakken in wat olie. Dit kan best even duren, want het is een stevige groente. Voeg eventueel een scheut water toe als het te bruin of droog dreigt te worden. Voor wie daar geen zin in heeft, kan de kool ook worden gekookt.

Haal het velletje van de worstjes en snijd het gehakt in kleine stukjes. Rol hier minigehaktballetjes van. Bak deze ook apart totdat ze bruin zijn.

Kook de pasta gaar en voeg daarna alles samen. Serveer de pasta met parmezaan of pecorino.


Oordeel van het smaakpanel: Zus at notabene alle kool tussen de pasta uit, Kleine Chef nam de pan tot zich en peuterde het restje van de bodem en dochter Zo at vooral de pasta op en weigerde juist weer alle ‘gehaktballetjes’. Rare kinderen.


2 opmerkingen:

Jolanda zei

Wat hebben we deze week genoten van dit gerecht. Er zat groene kool in ons bio-groentepakket en dat is echt een van de groentes waar ik niet mee overweg kan.
Maar nu heb ik dus een goede bestemming gevonden. Dank hiervoor!

Marsepein zei

:) Dank je! Leuk om te horen!