28 december 2012

Cashewroom; room zonder zuivel


Room zonder zuivel? Kan dat?


Ik ben een flexitariër met een behoorlijk zwakke plek voor gehaktballen. Een full-time vegetariër ben ik dus niet en veganistisch lijkt mij bijna onmogelijk. Of onaantrekkelijk eigenlijk. Lijkt, want ze doen erg leuke dingen met voedsel, waar de carnivoor niet eens bij stil staat. Ze moeten wel, want je wilt als veganist niet zijn veroordeeld tot enkel salades. En dat zijn ze echt niet, google het maar eens: pizza’s, burrito’s, dampende, hartige ovenschotels, zelfs Shepherd’s pie, en roerbakschotels waar je allemaal niet in mist dat er geen beest aan te pas komt. Nou ja, bijna niet waarschijnlijk. Ze zijn zo waanzinnig creatief met het vervangen van vlees en zuivelproducten, dat het inspirerend kan zijn voor een omnivoor. En dat kunnen we best van ze kopiëren. Wees gerust Carnivoren, het is niet besmettelijk, maar deze cashewroom is het proberen waard. Gewoon, omdat het kan.

Cashewroom komt voort uit de ‘raw food’ beweging waar het wordt gebruikt als vervanging van dikke room zoals crème fraiche of geklopte slagroom. Er worden rauwe cashewnoten gebruikt en dus beslist geen geroosterde noten. Rauwe cashewnoten bevatten een giftige stof, maar tot zover ik begrijp zijn echt rauwe noten niet verkrijgbaar en zijn de cashews die wij kopen gestoomd. Deze rauwe noten hebben nog niet zoveel smaak. De typische zoete cashewsmaak komt pas naar boven bij het roosteren. Maar als vette, smakeloze noot is hij wel ideaal als drager van andere smaken. Je kunt er echt van alles aan toevoegen om er een saus van te maken: citroenrasp, sinaasappelsap, dadels of ander gedroogd fruit, basilicum, knoflook, gedroogde tomaten, olijven, geroosterde paprika of zelfs wasabi. De basisroom heeft een lichte cashewsmaak, maar die wordt met gemak overschaduwd door andere toegevoegde smaken die zowel hartig als zoet kunnen zijn. Overigens is de saus zonder toevoegingen niet echt lekker te noemen. Beetje gronderig. Opvallend is wel dat het inderdaad een prachtige gladde saus met een zachte roomstructuur wordt. Voor wie het zonder zuivelproducten moet of wil stellen is het een slimme vervanger.

Wat dacht je van de recepten van deze (Engelstalige) bloggers? Allemaal normaal en zonder rare hennepzaadjes, voedingsgist of tempeh. Gewoon voer voor iedereen:

burrito’s met cashewroom van Healthy. Happy. Life.

Cashew Cream Cheese van Scandi Foodie

Cashewroomijs van Purple Carrot
Enfin, heel mooi allemaal die vega dingen, maar de room werd hier gebruikt voor een pastasaus met parmezaan, met daarbij broccoliroosjes en een soort paprika-knakworstjes uit Duitsland, die bij nader inzien een veel te sterke smaak hadden. Maar de saus was beslist goed; ik voegde een handvol parmezaan en 2 tenen knoflook uit de pers toe aan een half recept van de cashewroom. Verder nog wat gehakte verse basilicum, zout en peper. Het werd een prima kaassaus.


Het basisrecept voor de cashewroom (voor ongeveer 500 ml room met een dikte van geklopte slagroom):

200 gram rauwe cashewnoten (ongebrand dus)
water

Doe de noten in een kom met water zodat ze onderstaan. Zet ze minimaal 4 uur of een nacht weg. Ze worden zacht en zuigen wat van het water op.
Giet ze af en doe ze in een blender. Voeg een scheut vers water toe en pureer de noten tot een gladde saus. Voeg net zoveel water toe als nodig is om een saus te draaien. Het is enkele dagen houdbaar in de koelkast.


3 opmerkingen:

MultiVroon zei

Leuk!

Ik gebruikte veel kokosroom toen ik eens tijdelijk geen zuivel mocht. Maar dat heeft een vrij sterke smaak, niet overal lekker in.

Maresolaris zei

Hallo, misschien een beetje late reactie (gezien de plaatsingsdatum)... Sinds nog niet zo lang beng ik bezig met de overstap naar veganistisch eten en heb recent de cashewmelk en -room ontdekt (naast enorm veel andere zaken). Ik ben erg te spreken over de cashew, die je zelfs met een aantal kruiden tot een fantastische kaas(!)saus kunt maken voor over de macaroni of groente.
Kokosroom is lekker met banaan; ik zou het inderdaad niet overal bij willen.

Probeer de cashewroom (of met wat meer waster cashewmelk) gerust eens uit. Echt een aanrader...

Eerst Koken zei

welnee joh, het is nooit te laat voor reacties. :) Dank je wel!

Voor kaassaus-imitaties ben ik meer te spreken over de bloemkoolsaus die ook hier op het blog voorbij is gekomen. Gepureerde, gekookte (bloem)kool krijgt met groentebouillon erbij een opmerkelijke umamismaak, die zowaar aan kaas doet denken. In spruitjes zit ook iets wat verdacht veel aan parmezaan doet denken.