14 juli 2013

Garo – Georgische walnoot-knoflooksausZe doen in Georgië blijkbaar niet aan laffe smaakjes. Waarschijnlijk ook geen slappe mousse en rare schuimpjes, maar wel stevige kost met smaak in hoofdletters! Ik heb begrepen dat het niet alleen deze saus is, maar dat de Georgische smaak al snel een explosie in je mond is.  Nou, daar voldoet deze saus of spread helemaal aan. Als je niet weet wat erin zit, is het ook moeilijk om te raden, denk ik. Ik moest zelf erg denken aan Thais basilicum. Heel raar eigenlijk. Maar ik heb de kom minutieus uitgelikt, dus je hoeft niet te twijfelen aan het succes ervan. Een waanzinnige wake-up call. Kom maar op, Georgië!

Je kan de saus verhitten en serveren bij vlees, maar wij aten het als spread op zelfgemaakt, stevig boerenbrood. Daarmee is het direct een inzending voor het Foodblog Event van deze maand, welke wordt georganiseerd door OnaPona kookt!


Garo – Georgische walnoot-knoflooksaus
bron: Please to the Table: The Russian Cookbook - Anya Von Bremzen en John Welchman

100 gr walnoten
2 tenen knoflook
1 klein bosje of 1 verpakking verse koriander (20 gr), met steeltjes en al
125 ml kippenbouillon (warm is goed, maar niet heet!)
2 el vers citroensap
1/2 tl korianderpoeder
1/2 tl fenegriekzaadjes, of poeder
een snufje cayennepeper
1/2 tl kurkuma
zout naar smaakDoe de walnoten, gepelde knoflook, koriander (met steeltjes), bouillon en citroensap in een blender en pureer het tot een vrij dikke saus. Daarna kunnen de specerijen en het zout worden toegevoegd, maar wees eerst zuinig met de specerijen, omdat ze vrij heftig kunnen zijn. Je kunt altijd nog wat meer toevoegen. Fenegriek kan het vrij bitter maken.

Serveer de spread op kamertemperatuur. Het is enkele dagen houdbaar.

Oordeel van het smaakpanel: dochter Zo proeft en houdt het precies 1/8 seconde in haar mond. Dochter Zus kijkt angstig toe en peinst er niet over om het ook te proberen. Kleine Chef weet wel beter en bemoeit zich niet eens met de proeverij. Meneer vindt het erg lekker en een stuk beter dan zijn andere Georgische ervaring, namelijk een bezoek aan een Georgisch restaurant in Moskou, waarvan hij zich vooral weet te herinneren dat de muziek op z’n Russisch hard stond en welke alleen zachter werd gezet als men aan de tafel kwam demonstreren hoe de Georgische toeter werkt.
 

 

1 opmerking:

Anoniem zei

klinkt goed ! die gaat hier deze week ook nog op tafel komen !