26 januari 2015

Appeltaartpotjes met een koekjesdeksel


Ja, stomme foto. U denkt het, ik zeg het wel even hardop. Het was er het moment gewoon even niet voor. Maar… ze waren net zo snel opgegeten, als dat de foto gemaakt was. Is er meer, vroeg Meneer. Maar dat was er dus niet.

Het zijn simpele dingetjes: een soort appeltaart met een koekdekseltje erop. Maar je begrijpt wel dat het een ideaal wintertoetje is. Qua appels kan je van alles gebruiken, maar de typische appeltaartsoorten werken ook hier het beste: Goudreinetten, Elstar, Jona Gold, etc.

Appeltaartpotjes
recept voor 6 personen

voor het deeg:
75 gr roomboter, op kamertemperatuur
70 gr suiker
1 el bruine suiker
een dopje vanille-extract of een zakje vanillesuiker
1 klein ei, of 2/3 van een groot ei
140 gr zelfrijzend bakmeel
1 volle tl speculaaskruiden (of eventueel kaneel)
snuf zout

voor de vulling:
Ik noem geen hoeveelheden, want het hangt allemaal van de gebruikte potjes af, maar maak naar eigen inzicht een mengsel van kleine blokjes appel, wat kaneel, gewelde rozijnen en een schepje suiker.

Verder nodig: 6 ovenbestendige schaaltjes/bakjes met een doorsnede van ongeveer 8 cm

Het deeg: kneed van de ingrediënten een koekjesdeeg. Snijd het in 6 gelijke stukken en druk/rol dit uit tot een plakje. Steek of snijd daar een rondje uit dat precies op het ovenschaaltje past.

Schep de appelblokjes in het schaaltje en zorg dat de bovenkant mooi afgevlakt is. Als het te grof of hobbelig is, dat zakt het deeg er wat door tijdens het bakken. Maakt voor de smaak niets uit, maar ja, het oog wil ook wat…

Leg het deegdekseltje erop. Van eventuele restjes deeg kan je nog wat vormpjes voor erop maken. Is er ook nog wat ei over? Strijk dat dan ook maar op de dekseltjes.

Bak de appelpotjes op 175 graden (160 graden hetelucht) gedurende 25 tot 30 minuten of tot het deeg gaar is.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Meteen weer iets lekkers uit de oven, da's fijn thuiskomen. Welkom terug!

Lia

Eerst Koken zei

dank je!:)