15 januari 2015

Spinaziestamppot met garam masala en appelcompote


Een makkelijke stamppot die trouwens ook prima in de zomer past. In de verte, en met goede wil, zou je er het Indiase gerecht Saag (of Palak) Paneer in kunnen herkennen. Zo kwam ik op het idee tenminste om de kinderen weer eens aan wat andere smaken te laten wennen.

Bij het curry-gerecht horen plakken paneer (een kaas die lijkt op een snijdbare ricotta), maar halloumi is een mooi en snel alternatief. Halloumi ziet er uit als feta, maar heeft meer de structuur van onze eigen Goudse kaas. Het heeft een hoog smeltpunt, dus het is goed bruin te bakken zonder dat de kaas smelt. Je koopt het onder andere bij Turkse supermarkten. De supermarkt heeft het soms ook wel, maar dan betaal je meestal teveel. Wie liever vlees eet, kan uitwijken naar een pittig merguezworstje of ander goed gekruid gehakt.

Garam masala is een kruidenmengsel dat niet in elke supermarkt te koop is. Het is eventueel zelf te maken met een goed ingerichte kruidenverzameling. Er bestaan veel varianten, maar een makkelijk mengsel is dit:

Garam masala:
1 volle tl kardemompoeder
2 afgestreken tl gemalen komijn
3 volle tl gemalen korianderzaad
½ tl kruidnagelpoeder
1 volle tl gemalen nootmuskaat
1 opgehoopte tl kaneel
1 krappe tl kurkuma
1 afgestreken tl zwarte peper
1 krappe tl gemberpoeder

Spinaziestamppot met garam masala en appelcompote
recept voor 3 a 4 personen

2 uien, gesnipperd
(olijf)olie om te bakken
2 a 3 tenen knoflook, gesnipperd
een ruime eetlepel garam masala, of meer naar smaak en afhankelijk van het type kruidenmengsel
zout
500 – 600 gr verse spinazie of diepvries (blad)spinazie
1 kg geschilde, iets kruimige aardappels
300-350 ml hete melk of gedeeltelijk karnemelk

Wat er werkelijk geweldig bij is, en weer eens wat anders dan jus:
geweekte rozijnen, het liefste geweekt in iets geurigs als een kop zwarte thee en een scheutje gembersiroop.
ook onmisbaar erbij is een grove, ongezoete appelcompote. Laat daarvoor gewoon een paar geschilde en in stukken gesneden appel zachtjes koken totdat ze zacht en half uit elkaar gevallen zijn. Laat het daarna afkoelen.
De liefhebber doet er op het bord eventueel nog iets sambal bij. Ik ontving van Hottie Sambal een potje sambal Tomaat Masala, die hier qua smaak heel goed bij paste. De sambal is niet overal te koop, maar op hun website www.hottiesambal.nl kun je opzoeken waar het wel te vinden is.

Kook de aardappels gaar in licht gezouten water.

Ondertussen de ui 10 minuten fruiten in wat olie zonder dat het kleurt. Voeg de knoflook in de laatste minuut toe. Doe de garam masala er ook bij en laat het kort meebakken. Hak de spinazie en voeg toe aan de pan. Laat het slinken als de spinazie vers is en laat het daarna even meebakken.

Stamp de aardappelen daarna met de hete melk fijn. Voeg de spinazie toe en roer om.

Geen opmerkingen: