13 januari 2015

Salade van freekeh, geroosterde druiven en paprika-labnehIk noemde freekeh laatst al bij de nieuwe producten die ik had getest. Freekeh is tarwe die wordt geoogst wanneer de korrel nog groen is. Het stro en het kaf wordt er vervolgens afgebrand, wat het graan een rokerig smaakje geeft. De korrels verbranden hierbij niet, maar worden wel geroosterd. Qua structuur deden de korrels mij erg denken aan zilvervliesrijst, maar dan met een interessantere smaak. Het kan worden gebruikt voor alles waar je anders rijst, quinoa of aanverwante producten voor zou gebruiken.

Ik proefde Artisan Freekeh, dat sinds kort bij de AH te koop is voor 2,19 euro. 


Salade van freekeh, geroosterde druiven en paprika-labneh

200 gr freekeh
500 gr blauwe druiven
1 tl olijfolie
2 tl rozemarijn of tijm
130 gr kikkererwten (bv van een klein blikje van 200 gr (130 gr uitlekgewicht))
75 gr hazelnoten
1 tl tijm
paar handen rucola
olie en azijn

Nodig voor de paprika-labneh:
voor 500ml labneh:

1 geroosterde paprika (uit pot) (80-100 gr)
1 el vers citroensap
½ el honing
zout
1 liter dikke yoghurt (bv Griekse yoghurt, maar er is ook Turkse yoghurt met 3% vet die niet onderdoet voor de 10% yoghurt)


Begin met de labneh, die moet je namelijk 1 a 2 dagen laten uitlekken. Doe een kaasdoek of fijngeweven theedoek zonder wasgeurtjes in een enkele laag in een vergiet of zeef. Zet dat op een kom. Schep de yoghurt op het doek en vouw het dicht. Zet dit minimaal 24 uur (of nog beter 48 uur) in de koelkast weg. Je houdt dan een dikke yoghurt over die smeerbaar is als dikke roomkaas.
Pureer de paprika helemaal fijn met het citroensap, honing en zout. Roer dat door de labneh.

Rooster de druiven: leg de druiven in een enkele laag in een ovenschaal en schep ze om met de olie en rozemarijn of tijm. Gebruik niet meer dan een theelepeltje olie; het lijkt niet veel, maar vette druiven zijn niet lekker. Bak ze ongeveer 40 minuten op 220 graden (200 graden hetelucht). Ze moeten dan iets kleiner en gerimpeld zijn en in de schaal ligt wat druivensap. Laat ze afkoelen en gebruik ze op kamertemperatuur.

Kook de freekeh gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat het goed uitlekken.

Rooster de hazelnoten even in een hete, droge koekenpan.

Schep nu alle ingrediënten door elkaar en serveer direct. Wanneer je het van tevoren wilt maken, voeg je de rucola pas vlak voor het serveren toe, anders wordt de sla slap.
 
 

1 opmerking:

MultiVroon zei

Mmmmmm, klinkt geweldig!