1 februari 2016

Bastogne truffels


Een collega trakteerde ons tijdens een kraamfeest op deze truffels, waardoor ik direct de ingrediënten bij haar ging losweken. Wat zat er toch in deze heerlijke hapjes?? Anijs? Zweedse peperkoek…? In mijn hoofd werd het steeds interessanter. Nee joh, gewoon bastognekoeken!, riep ze vervolgens.

Oh.

Achter mijn laptop was de bron snel gevonden en haast tot mijn teleurstelling bestonden de truffels uit slechts 3 ingrediënten. Ik had ze wat verfijnder voorgesteld… Maar goed, ze zijn verdomd lekker, dus ik heb ze een paar dagen later op het feestje van Kleine Chef (de jongen is zeven geworden, hiephiephoera!) toch ook gemaakt. En dat moet u ook eens doen. Het zijn van die dingen waarvan je er maar moeilijk slechts eentje kan eten…


Bastogne truffels
Het origineel maakt hiervan 16 truffels, zo groot als een soesje, maar ik vond ze flink machtig, en maakte iets kleinere exemplaren. Ik kwam uit op 24 truffeltjes. In het andere recept worden ook stukjes chocolade in de vulling gebruikt. Die heb ik achterwege gelaten.

1 pak Bastogne koeken (260 gram)
1 pakje Monchou (100 gram)
200 gram melk, pure of witte chocola (het origineel gaat uit van 350 gram, maar dan moet je wel heel veel weggooien – zie tip in het recept)Eventueel kan je de truffels nog versieren: mijn collega had heel passend blauwe muisjes erop gedaan en het originele recept doet er wat koekkruimels op. Ik had toevallig van een andere taart nog wat witte gesmolten chocolade over en versierde het daarmee.

Maal de koeken helemaal fijn tot hele fijne kruimels. Dat gaat het beste in een keukenmachine, maar je kunt de koek ook in een plastic zak doen en ze met een deegroller helemaal fijn rollen/stampen. Als je wilt, houdt je 2 eetlepels apart om de truffels mee te versieren. Doe de Monchou erbij en meng of kneed het tot een vast en glad ‘deeg’. Rol er balletjes van, zo groot of klein als je wilt, en leg ze zeker een uur in de koelkast (afgedekt).

Dan de chocolade: ik gebruikte een kom die van boven wijd is, maar van onder heel taps toe loopt. Op die manier maak je een chocoladebadje waarvoor je maar weinig chocolade nodig hebt. Met een wijdere schaal moet je gewoon meer chocolade smelten om goed te kunnen dippen. Op deze manier had ik meer dan genoeg aan 200 gram chocolade. Meneer heeft daarna zelfs nog met de jongste dochter hun eigen feestje gevierd met fruit en hun ‘chocoladefondue’ die over was…
Enfin, smelt de chocolade au-bain-marie (,in een kom bovenop een pan met een laagje net niet kokend water), dip de balletjes in de chocolade en leg ze op een bord bedekt met bakpapier. Je kunt hier twee vorken voor gebruiken wanneer je net als ik niet van die handige hulpjes hebt voor het maken van bonbons. Versier de truffels als je wilt en laat de chocola helemaal hard worden. Zet ze daarna in de koelkast. Koud vind ik ze ook het lekkerst. Op kamertemperatuur gaat de vulling een beetje plakken.


 

4 opmerkingen:

Lot zei

Wat een leuk receptje,

Met bastonjekoeken kan je zoveel lekkers maken.
Een taart met bodem ervan en laag van room en witte chocolade is mijn favoriet.

Lianne zei

Heerlijk zien ze eruit! En dat zijn ze ook, want ik heb ze ook al eens gemaakt maar dan met kruidnoten en chocolade. :)

Sanne zei

Echt geweldig lekker en verrassend simpel recept!

Yves van Gelre zei

Eindelijk maar eens gemaakt. Prima bonbons, maar ons inziens geen hoogvliegers. Leuk voor een keer. Thanks!