27 januari 2017

Moelleux met kastanjepuree en chocolade


Nog goede raad opgevolgd in oktober? En liggen er nu zakjes kastanjepuree in je vriezer? Nee? Jammer, dan moet je naar de winkel voor gezoete kastanjepuree en die is vrij lastig te vinden. Ook jammer, omdat deze taart (of is het toch een dessert?) erg lekker is. De structuur zit tussen fijne cake en chocoladepudding in. Of zoals een ‘fudgy brownie’. Ik zou er slagroom bij doen als ik jullie was. Bestoven met wat kaneel…

Een moelleux duidt eigenlijk op zo'n chocoladecakeje waarvan het midden vloeibaar blijft en dat is hier dus niet het geval, maar het is wel een heel zacht gebak.Moelleux met kastanjepuree en chocolade
Ik gebruikte een brownievorm van 20 x 20 cm, of neem een springvorm van 22 cm
#glutenvrij

4 grote eieren (L)
125 gr roomboter
100 gr pure chocolade
500 gr gezoete kastanjepuree met vanillesmaak (ik voegde een dopje vanille-extract toe aan mijn zelfgemaakte kastanjepuree)
1 snuf zout

Verwarm de oven voor op 180 graden (170 graden hetelucht).

Splits de eieren in dooiers en eiwitten. Klop de eiwitten stijf met een snuf zout.
Smelt de boter en de chocolade samen in een kom, au-bain-marie (in een kom boven heet water dus). Giet het gesmolten mengsel bij de kastanjepuree en klop daar ook de dooiers door. Spatel er zachtjes en met liefde in twee porties de eiwitten doorheen.
Bekleed een bakvorm met bakpapier en giet het beslag erin. Bak de moelleux gaar en stevig in 45 minuten. Af laten koelen in de vorm.
4 opmerkingen:

YvV zei

Whooh, dat ziet er goed uit! Ik heb een blok kastanjepuree. Eindelijk een recept daarvoor!!

YvV zei

Blok - blik......

Anoniem zei

Hij staat in de oven: eindelijk een bestemming voor dat blik dat al tijden achter in de kast stond! O, zag ik toen ik de eiwitten al stijf geklopt had, dat is ongezoete kastanjepuree... Ik heb er op gevoel maar een paar eetlepels honing doorgeroerd. Ben benieuwd.

Groet,
Lia

Eerst Koken zei

Is het gelukt? Volgens mij is het recept zonder grote problemen wel aan te passen...?