13 maart 2017

Mexicaanse huwelijkskoekjes


Nou ja, huwelijkskoekjes... zo noemen ze deze koekjes in Amerika, maar in Mexico hebben ze er nog nooit van gehoord. Polvorones. Die kennen ze wel. En die schijnen ze daar erg graag te lusten. Net als alle andere landen waar de Spanjaarden vroeger voet aan de grond hadden. En tenslotte is het koekje in Spanje ook nog erg populair. Maar ‘Mexicaans huwelijkskoekje’ bakt bekt toch veel leuker?

Het is een typisch geval van ‘shortbread’ (zanddeeg); net als het Engelse gebak komt er geen ei aan te pas, wat een heel erg kruimelig koekje oplevert. Zodra je erop kauwt, valt het in kleine kruimels uit elkaar. Ze komen in allerlei varianten. Met anijs, chocolade, allerlei noten, maar vooral amandelen. Nu is het hier het geval dat ik in oktober walnoten heb geraapt en wie A zegt, moet ook… Dus die enorme grote wasmand met walnoten hier moet nog wel even gekraakt worden. Koekjes met walnoten dus.

En dan nog een tip. In een vorig leven at ik deze koekjes als dessert in een Mexicaans restaurant. Men serveerde er slagroom bij welke je met de koekjes moest op te lepelen. Bij gebrek aan slagroom schepte ik er Griekse yoghurt bij en een snuf kaneel. Nou... de kinderen waren erg onder de indruk. :D


Polvorones
recept voor 1 grote bakplaat

120 gr walnoten (of amandel, pecan, etc…)
225 gr zachte roomboter, op kamertemperatuur
85 gr poedersuiker
1 tl kaneel
2 tl vanille-extract of een zakje vanillesuiker
280 gr bloem
snuf zout
meer poedersuiker (zo’n 50 gr) om de koekjes in te wentelen

Rooster de noten enkele minuten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Houd ze goed in de gaten en draai het vuur lag als het toch te snel gaat. Bak de noten tot ze lekker gaan geuren. Sla deze stap ook liever niet over. Het voegt echt veel toe qua smaak.

Vermaal de noten tot fijne kruimels. Dat kan in een keukenmachine, maar je kunt ze ook in een grote zak doen en met de deegroller kapot slaan/rollen.

Mix de boter en suiker tot een glad mengsel. De boter moet echt mooi zacht zijn, want anders zal je moeite hebben om er zo'n compact deeg  van te kneden. Voeg het vanille-extract of de suiker toe, samen met de kaneel. Meng er dan ook de bloem en zout door. Kneed het snel tot een soepel deeg. Bewerk het beslist niet te lang.

Voeg tenslotte de noten toe en kneed ze er snel door. Het deeg kan nu even gekoeld worden in de koelkast, of als het goed hanteerbaar is, rol je er direct balletjes van ter grootte van een flinke walnoot of een bitterbal.

Verwarm de oven voor op 175 graden (165 graden hetelucht) en leg de balletjes deeg op een bakplaat welke je hebt bekleed met bakpapier. Bestuif ze met poedersuiker en rol ze erdoor. Je hoeft de balletjes niet platter te maken. Tijdens het bakken zakken ze zelf iets in en krijg je dus van die dikke koekjes met een afgeronde bovenkant.

Bak de koekjes 20 tot 25 minuten, of tot ze aan de bovenkant beginnen te kleuren en de onderkant al redelijk bruin is. Laat ze tien minuten afkoelen en bestuif ze dan nog eens royaal met poedersuiker.




Geen opmerkingen: