24 maart 2017

Indiase aardappels uit Gujarat (met sesam en geraspte kokos)


Wie regelmatig Indiaas kookt, herkent het wel. Je hebt helemaal niets aan die kleine specerijenpotjes van de supermarkt. Wij kopen ook alle gangbare specerijen gewoon in grote verpakkingen bij de toko. Vooral komijn en koriander! Een recept als dit laat goed zien waarom. Er gaat zo'n aanzienlijke hoeveelheid specerijen in, dat zelfs ik twijfelde, maar de aardappels kunnen het goed hebben en het misstaat nergens. De sesam en kokos gaan er na het bakken op en maken het helemaal af.

Ik laat in het midden of je een vaste of licht kruimige aardappel moet gebruiken. Persoonlijk heb ik liever een iets kruimige aardappel, omdat die rulle kanten krijgt en de specerijen en olie beter opneemt. Maar je schudt of schept ze sneller kapot. Een vaste aardappel blijft mooi, maar er blijft minder goed iets aan hangen. Overigens gaat men in India uit van vaste aardappels.

Wij aten hier gekookte spruitjes bij en dat was voldoende voor een wat lichtere maaltijd. Maar voor iets meer vulling zou een zacht gebakken ei er goed bij passen. Trouwens ook mayonaise, Indiase chutney en piccalilly…!

Voor dit recept heb je verse (of ingevroren) curryblaadjes nodig, maar die zijn moeilijk te vinden. Ik verving ze met limoenblaadjes uit de vriezer en dat beviel erg goed en ze zijn eigenlijk onmisbaar. Het loont beslist om ze in de vriezer van de toko te zoeken. Ik heb een flinke zak in de vriezer liggen, maar je haalt de blaadjes er gewoon los uit. Gedroogde blaadjes zou ik niet gebruiken. Overigens hebben curryblaadjes niets te maken met kerrie. Er wordt wel aangeraden om het te vervangen met limoenblad + een laurierblad.

Indiase aardappels uit Gujarat
Bron: He Needs Food 

1200 gr vaste of iets kruimige aardappels (zie boven), geschild
2 tl gemalen koriander
2 tl gemalen komijn
2 tl gemalen kurkuma
1 tl chillivlokjes (of minder of meer naar smaak)
zout
3 flinke el olie of nog liever ghee
2 tl (zwarte) mosterdzaadjes
2 tl komijnzaadjes
1 tl gemalen fenegriek (of stamp wat fenegriekzaad fijn)
eventueel 2 tl gedroogd fenegriekblad (nog nooit gezien hier)
4 takjes curryblaadjes, alleen de blaadjes (zie opmerking boven)
2 el kokosrasp
2 tot 4 el sesamzaadjes
een ruime hand vers korianderblad, grof gehakt

Verhit de oven voor op 210 graden (190 graden hetelucht). Zet er vanaf het begin een metalen braadslede in, zodat deze goed opwarmt. Bij gebrek daaraan bakt u ze maar op de metalen bakplaat met bakpapier eronder.

Snijd de geschilde aardappels in stukjes van 2 happen groot. Breng een pan met gezouten water aan de kook, voeg de aardappel toe, breng weer aan de kook, en laat het tien minuten koken. De stukjes zouden dan nagenoeg gaar moeten zijn.

Meng de gemalen koriander, komijn, kurkuma, chili en zout in een kommetje en strooi dat gelijkmatig over de aardappels uit. Schud ze voorzichtig om zodat alle kanten zijn bedekt met specerijen.

Doe de ghee of olie in de hete braadslede, en doe daar de mosterdzaadjes, komijnzaadjes, fenegriekpoeder + fenegriekblad, en de curry- of limoenblaadjes bij, zodat ze kort bakken. Schep daarna de aardappels erbij en schud of schep ze goed om, zodat alles met wat olie/ghee wordt bedekt. Zet terug in de oven en bak het nog eens 20 minuten.

Haal het uit de oven en bestrooi met kokos, sesam en verse koriander. Direct serveren.
1 opmerking:

Johanneke zei

Heel herkenbaar. Net een kilo kaneel gekocht bij de toko. Koriander en komijn koop ik ook per kilo. Ik moet eigenlijk alleen nog grotere potjes/bakjes daarvoor in mijn kruidenla gebruiken, want nu blijf ik navullen.