10 maart 2017

Pasta uit Transsylvanië


Dit recept is zeer los gebaseerd op een YouTube recept dat het een Roemeens volksrecept noemt, en soortgelijke recepten beweren dat het uit Transsylvanië zou komen. Geen idee of het klopt, maar Transsylvanië klinkt dan wel weer erg leuk (Dracula! Tevens mijn enige associatie met die regio.)

De smaak deed me wat aan stroganoffsaus denken. Tja, naast Chinese kool bevat het inderdaad tomaat en crème fraiche… Tegelijkertijd zit er een heel erg hartige smaak aan, door de salie, kruidnagel en kaneel, waardoor je haast niet zou denken dat het een vegetarisch gerecht is. Het is een vrij aparte combinatie van smaken, maar het werkt heel goed. De kinderen waren er ook blij mee.

Ik gebruikte Chinese kool en die is, net als spitskool, klaar binnen 30 minuten. Je kunt uitstekend uitwijken naar andere koolsoorten, maar let er dan op dat de hardere soorten als gewone witte kool of savooiekool wel langer nodig hebben om mooi zacht te stoven.

Pasta met een romige saus van tomaat en Chinese kool
recept voor 600 gr pasta, dus desnoods aanpassen of de rest als lunch eten ;)

voor de kool:
1 kilo Chinese kool, in smalle reepjes (of spitskool, witte kool, savooiekool, etc)
2 afgestreken el pittige mosterd
60 ml olie (4 eetlepels) 
zout
een paar blaadjes salie, gesnipperd. Desnoods weglaten, hoewel salie een erg aanwezige, iets bittere smaak heeft, die hier goed bij past

Voor de saus:
scheutje olie
2 pakken tomato fritto van Heinz (van 330 ml elk) – desnoods uitwijken naar gewone tomatenpassata
handje verse peterselie
2 tl zoete paprikapoeder
1 tl kaneel
1 tl suiker
snuf cayenne of chilipoeder
snuf kruidnagelpoeder
eventueel nog zout naar smaak
600 gr pasta
125 ml crème fraiche

Voor de kool; de olie verhitten in een grote (hapjes)pan met deksel en alle kool-ingrediënten toevoegen. Laat de kool met het deksel op de pan op laag vuur helemaal gaar en zacht stoven. Voor Chinese kool of spitskool neemt dat 30 minuten in beslag. Als je witte kool of savooiekool gebruikt zal het langer duren.
Als het gaar is haal je de deksel eraf en laat je het vocht op hoger vuur verdampen. Het mag uiteindelijk helemaal droog bakken. Dat zal nog eens 15 minuten duren, want er zit veel vocht in Chinese kool. Spitskool zal sneller klaar zijn. Haal het uit de pan en houd het apart. Ik hield 700 gram kool over, maar van andere hardere soorten kool houd je vast ook meer over.  

Dan ga je in de dezelfde (lege) pan verder: in een beetje olie de tomatensaus en peterselie al roerend wat droger bakken. Wanneer het droger bakt gaat het spetteren. Voeg op dat moment de specerijen en suiker toe. Meng het erdoor en voeg ook de kool toe.

Kook ondertussen de pasta gaar. Voeg die daarna ook toe aan de kool en roer de crème fraiche erdoor.

Serveren met geraspte (Parmezaanse) kaas.Geen opmerkingen: