3 mei 2017

Rendang van eieren


En dan het derde recept in deze Indonesische reeks, ook weer uit Beb Vuyk’s boek. Ik heb alleen een opmerking over de hoeveelheid bouillon die Beb gebruikt, want ze neemt een halve liter en dat duurt dus eeuwig om nagenoeg droog te koken. Ik gebruik de helft en twee pannen: een kookpan om de eieren ondergedompeld te laten marineren en daarna een koekenpan om het vocht te verdampen.

Laos bewaar ik in de diepvries. Ik koop een verse laoswortel, snijd dat in plakjes van een centimeter en leg dat in een bakje in de vriezer. Je kunt zo makkelijk verse laos op voorraad houden.

Rendang van eieren
bron: Groot Indonesisch Kookboek - Beb Vuyk
recept voor 4 personen als onderdeel van een rijsttafel

10 eieren
50 gr santen met 100 ml water (Go-Tan verkoopt santen in sachets van 50 gram)
250 ml bouillon (groente- of kippenbouillon)
1 klein uitje, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
2 tl sambal oelek
1 tl laospoeder (ik voegde een vers plakje toe (uit de diepvries, zie boven))
1 tl kurkuma (koenjit)
1 tl gemberpoeder
1 stengel citroengras (sereh)

Kook de eieren in tien minuten hard, laat ze schrikken onder koud water, en pel ze. Prik ze met een dikke satéprikker in, zodat de saus straks diep kan doordringen. Leg de eieren apart.

Doe alle andere ingrediënten in een passende kookpan en kook dit eventjes samen op. Doe de eieren erbij en laat ze in de saus zachtjes borrelen tot de saus is ingedikt tot een dikke saus. Dit duurt vrij lang en ik heb op het laatst ook alles overgeheveld naar een koekenpan om het te bespoedigen, maar daar ben ik niet mee begonnen omdat de eieren dan aanvankelijk niet zijn ondergedompeld. Keuzes keuzes... Toch zou ik het de volgende keer weer zo doen.

Ik sneed de eieren aan het einde door om ze zo in de saus te serveren.3 opmerkingen:

Lot zei

Alle 3 de recepten zijn vast heerlijk, morgen de gehaktvariant maken.
Ik ben oudere dingen uit de vriezer aan het opmaken en heb nog 2 pakjes gehakt liggen en bami ook in 1p porties. Dat kan goed samen.

Lot zei

Het was heerlijk. Ik hou niet zo van sperziebonen maar met die smaken erbij lukt het wel.

Eerst Koken zei

Leuk, Lot! Het gehaktrecept heb ik nu ook al een paar keer gemaakt.