21 januari 2018

Spitskoolstamppot met appel, kerrie en mosterd (en zoetzure rozijnen)


Gekookte kool? Ach gut, wat erg… Deden ze dat vroeger ook niet in Poolse gaarkeukens? Nou ja, ik doe het wel, laat ik ook eens een recept volgen... Tenslotte moet je af en toe wat gekke dingen doen, zelfs als daar gekookte kool aan te pas komt. Maar dan wel met wat extra’s: appels a la ‘hete bliksem’ en flink wat mosterd graag. Oh, en dan ook wat kerrie omdat dat zo goed bij spitskool past. En zie…. Het hele gezin eet smakelijk en zonder klagen, en komt naderhand melden dat de stamppot zo lekker was. Het is nog gemakkelijk ook, want je gooit de hele handel in 1 grote pan, kookt het gaar en stampt het. Kortom; ik leg deze simpele hap even bij jullie neer. Zie maar of het wat is.

Ik maakte er zoetzure rozijnen bij (recept hieronder), maar iets anders zuurs is er ook lekker bij. Ik denk dat piccalilly er bijvoorbeeld ook lekker bij is! Verder hadden we er gehaktballen naast, of bak er iets vegetarisch erbij?

Spitskoolstamppot met appel, kerrie en mosterd
600 gr spitskool, in smalle repen
800-900 gr kruimige aardappelen, geschild en in stukken
2 flinke appels, geschild en in stukjes gesneden
1 blokje tuinkruiden- of groentebouillon
melk om te stampen
zout naar smaak
kerrie naar smaak (ik gebruikte 2 grote theelepels)
1 opgehoopte el mosterd

Doe de aardappels in een grote kookpan en leg de spitskool en appel erop. Doe het bouillonblokje erbij en giet er water op om de aardappels onder water te zetten. Breng aan de kook en laat de aardappels gaar koken. Giet het dan af en stamp alles tot stamppot met voldoende melk. Voeg naar smaak zout, kerrie en mosterd toe.

Zoetzure rozijnen
75 ml witte wijnazijn
30 gr suiker
likje sambal oelek of ½ tl chilivlokken
krappe tl zout
175 ml water
1 tl bruine mosterdzaadjes
1 takje verse rozemarijn + een takje tijm / of 1 tl van elk gedroogd
125 gr rozijnen

Doe alle ingrediënten in een kookpan, behalve de rozijnen. Breng het aan de kook tot de suiker is opgelost. Voeg de rozijnen toe. Draai het vuur uit en laat het afkoelen. Laat het minimaal een uur staan.Geen opmerkingen: