29 januari 2018

Toast furikake en daarbij een romige wortelsoep met kokosmelk en sesam


Noteer dit even voor uw volgende bezoekje aan de toko: furikake. Het is een mengseltje dat men in Japan graag over rijst strooit, maar je kunt er veel meer mee. Het bestaat uit bonito vlokken (gedroogde vis), wasabi, zeewier (nori), sesamzaad, suiker, zout en een aantal smaakversterkers, die me in dit geval totaal niet stoorden. Het is, zeg maar, een soort luxe Aromat, maar dan voor Japanners. Geheel in Japanse stijl heeft het een vissig smaakje (door die bonito natuurlijk) en het is misschien niet voor iedereen, maar nadat ik het hier serveerde op toast, mayonaise en kaas, is het hele zakje binnen een dag geconsumeerd door de familie. Meneer schudde het restje op een gebakken ei met de mededeling dat hij meer ging halen.De vegetarier kan zelf een mengseltje maken van sesam, nori, zout en misschien wat edelgistvlokken. Google maar even; er zijn zat (Engelse) recepten te vinden, maar ik ben bang dat die bonito wel erg bepalend is...


Voor toast furikake (Japanse tosti!) besmeer je een witte boterham met wat mayonaise, en een beetje geraspte (oude) kaas. Bestrooi dit matig met wat furikake en schuif het in de oven tot het brood knapperig is. Lekker met soep. Dit bijvoorbeeld:

Romige wortelsoep met kokosmelk en sesam
Recept voor 4 personen

3 cm verse gember, fijn gesnipperd (heel fijn, want de vezeltjes laten zich lastig blenderen straks)
1 kleine ui, gesnipperd
1 stengel citroengras, gesnipperd
1 ruime el sesamolie (en geen gewone olie! Sesamolie heeft een erg bepalende smaak)
900-1000 gr wortels (ik hield 800 gram geschild over)
750 ml groentebouillon
1 tl kurkuma
1 tl (bruine) suiker
1 flinke tl sambal oelek
scheutje (witte wijn)azijn naar smaak, of eventueel sap van een kleine citroen
1 blik kokosmelk (400 ml)

Erbij: wat tabasco of een ander soort chilisaus en sesamzaad om te bestrooien

Verhit de sesamolie in een grote kookpan en fruit daarin de gember, ui en citroengras gedurende 10 minuten op het laagste vuur.
Voeg de rest van de ingredienten toe, behalve de kokosmelk. Breng aan de kook en laat dit rustig gaar koken. Giet er tenslotte de kokosmelk bij en blender/pureer de soep helemaal glad. Warm de soep door en serveer met wat tabasco en sesamzaad erop.Geen opmerkingen: