17 juni 2018

Hongaarse bloemkoolsoep - Karfiolleves



Ach ja, wat is 'mooi'… Ik was nog blij verrast met mijn eigen foto, maar als je dit gerecht opzoekt op Google (‘karfiolleves’) dan kom je alleen maar angstaanjagende foto’s tegen van hompen bleke groente in een even bleke bouillon. Terwijl het heus wel wat kan worden: de geroosterde bloemkool wordt in een bouillon gepureerd met paprikapoeder, knoflook en citroenrasp. Erbij komen kleine Hongaarse noedeltjes, welke je maakt door een dik pastabeslag door een vergiet in kokend water te drukken. Die pastaklontjes worden vervolgens gebakken in de koekenpan. Lekker hoor, met dikke yoghurt en dille erbij.

Hongaarse bloemkoolsoep
recept voor 4 personen

nodig voor de soep:
100 gr roomboter
1 kg bloemkool, in roosjes (je kunt ook de stam in stukjes snijden)
4 tenen knoflook, gesnipperd
1 el gedroogde tijm
1 el milde (Hongaarse) paprikapoeder, plus extra om te serveren
½ tl cayennepeper of chilipoeder
rasp van 1 citroen
1 ui, gesnipperd
1,5 liter groente- of kippenbouillon

nodig voor de ‘nokedli’ (noedels – op de foto zie je ze op de voorgrond in de soep):
150 gr bloem
2 eieren, geklutst
zout
beetje olijfolie

verder:
serveren met zure room of Griekse yoghurt
gehakte peterselie en dille (van elk een handje in totaal. Ik week uit naar bieslook en peterselie)

Begin met de noedels: meng de bloem met een theelepel zout en daarna met de eieren en 100 ml koud water, tot een soort beslag.
Breng een grote, brede kookpan met gezouten water aan de kook. Houd er een vergiet boven (en dus niet een zeef, ik zeg het maar even) en giet de helft van het beslag in de vergiet. Het beslag zal door de gaten lopen en in het kokende water tot een soort druppels of sliertjes gaar koken. Help het beslag een beetje door het er door te drukken met een spatel of bolle kant van een lepel. Kook de noedels gedurende 1 a 2 minuten. Als ze drijven zijn ze gaar. Schep ze eruit, laat goed uitlekken en kook ook de andere helft van het beslag. Wentel de noedels in wat olijfolie en leg ze op een bord. Zet dit tot gebruik afgedekt in de koelkast. Je kunt dit prima een paar uur van tevoren al doen.

Voor de soep verhit je eerst een oven tot 180 graden hetelucht (200 graden conventioneel). Smelt 50 gram boter in een pannetje en meng dat in een kom met de bloemkoolroosjes, de helft van de knoflook, de tijm, paprikapoeder, cayennepeper en citroenrasp. Meng het goed, breng op smaak met zout en spreid de bloemkool uit over een grote bakplaat, bekleed met bakpapier. Rooster de groente in de oven tot het bruine plekken krijgt (40 a 45 minuten).

Verhit 30 gram boter in een grote soeppan en fruit daarin de gesnipperde ui. Fruit daarna de knoflook nog een minuut mee en voeg daarna de bouillon toe. Breng dit aan de kook. Voeg de geroosterde bloemkool er aan toe, maar bewaar wat bloemkool om te garneren op het bord. Laat de soep nog 15 minuten zacht pruttelen om de smaken te mengen en pureer hem dan met een staafmixer of blender.

Het laatste restje boter, 20 gram, gebruik je om de noedels te bakken. Bak ze enkele minuten in de boter tot ze kleuren.

Serveer de soep met de noedels, de apart gehouden bloemkool (even kleiner gesneden!), zure room of yoghurt, kruiden en een snufje extra paprikapoeder voor het oog.




1 opmerking:

Anouk zei

Dit is fantastisch! :)