21 oktober 2018

Wortelsoep met een hint van anijs


Wat een verrassend recept was dat in de Delicious. Hun wortelsoep zag er geweldig uit en daagde uit met originele smaken van appel, gekonfijte gember en die snuf anijszaadpoeder! Heel interessant en heel erg in mijn straatje waar ik wel houd van wat brutale en opvallende smaken. Het origineel raadde ook nog aan om knoflookcroutons met verse dragon erbij te maken, maar ik verwachtte dat ik bij de anijshaters thuis al te ver ging met het anijszaad (dat ging goed trouwens; je proeft het, maar misschien alleen als je weet dat het erin zit), dus de dragon durfde ik niet aan. Ik ben dol op de anijsgeur ervan, maar ja…

En dat nog even iets over de kokosmelk. Ik zeg het vaker, maar ik had laatst weer een ontzettend vies blik kokosmelk van een goedkoop merk en heb toen gezworen dat ik voortaan gewoon aan mijn vaste merk trouw blijf. Van de supermarktmerken blijft dat het 250 ml tetrapakje van GoTan! Kies voor lekker, en niet voor de goedkoopste!

Wortelsoep met een hint van anijs
recept voor ongeveer 2½ liter soep (voor 4 personen als hoofdmaaltijd met brood)
gebaseerd op een recept van Delicious
ik gebruik grote theelepels van 5 ml (maatschepjes)

60 g roomboter
250 gr uien, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
450 gr wortels, geschild en in stukjes
1 liter groente- of kippenbouillon
1 rode paprika, fijngesneden
½ rode peper of een lik sambal oelek
1 grote appel, in blokjes
1½ tl kurkuma (geelwortelpoeder)
1½ tl anijszaadpoeder
½ tl nootmuskaat
2 bolletjes gekonfijte gember, in stukjes + 1 el gembersiroop uit het potje
400 ml goede kokosmelk (1 blik) of 2 pakjes van 250 ml van GoTan

Verhit de boter in een soeppan en voeg uien, paprika en knoflook toe. Bak op niet te hoog vuur 10-15 minuten, totdat de uien goudbruin kleuren. Blijf goed over de bodem roeren.
Voeg de wortels, bouillon, rode peper of sambal, appelblokjes, specerijen, gember en gembersiroop toe en laat dit 20 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep heel glad met een blender (waarschijnlijk in twee keer) of met een staafmixer. Voeg tenslotte de kokosmelk toe en warm het door. Breng op smaak met zout.



3 opmerkingen:

Alexa zei

Mulțumesc :)

Airfryer zei

Hoi, gisteren gemaakt en... Super lekker! Dank je voor de uitgebreide beschrijving. Groetjes, Janine

Makita zei

Ik ga deze ook maar eens maken, ziet er heerlijk uit.