2 november 2010

Meringues

Ik had maar weer eens crème brulee gemaakt, maar dan blijf je met een paar eiwitten zitten. Die zijn heel goed in te vriezen voor later gebruik, maar voor een dessert had ik schuimpjes nodig en die kan je kopen, maar je kan ze net zo makkelijk even maken. Van de helft van mijn opgeklopte eiwitten maakte ik kleine toefjes schuim die ik in gesmolten chocolade doopte en van de andere helft maakte ik een plak schuim die in stukken kon worden gebroken voor mijn dessert.Franse Meringue
Van 5 eiwitten maak je een behoorlijke hoeveelheid schuim. Gebruik er 2 of 3 als je niet zoveel nodig hebt. Je hebt 50 gram suiker per eiwit nodig.

5 eiwitten
250 gr suiker

eventueel nog een reep chocolade om de schuimpjes in te dopen
Zorg dat de schaal waarin je de eiwitten gaat kloppen zeer schoon is. Er mag geen spoortje vet, eidooier of afwasmiddel in te vinden zijn, want dan kan je kloppen wat je wil, maar stijf worden zal het niet.
Klop de eiwitten zonder de suiker met een mixer. Als het eiwit vrij stijf is voeg je steeds per eetlepel de suiker toe. Als al de suiker erin zit, krijg je een glanzende en dik lobbige ‘crème’. Als het eiwit stijve pieken vormt is het klaar.
Voor kleine schuimpjes doe je het schuim voorzichtig over in een spuitzak. Een stevige diepvrieszak met een klein puntje uit een hoek geknipt voldoet ook wel. Spuit nu toefjes schuim, ter grootte van een klein soesje, op een bakplaat waar je bakpapier op hebt gelegd.
Zet de bakplaat in een oven van 100 graden en gebruik de stand ‘hetelucht’ als dat kan. Als je alleen een conventionele oven hebt, moet je waarschijnlijk een pollepel tussen de deur steken, zodat de vochtige lucht weg kan.

Bak de schuimpjes 1 uur als je wilt dat ze van binnen nog zacht zijn. De kern zal dan ongeveer aandoen als die van negerzoenen (de naam mag niet meer, maar u begrijpt nu wel welke dingen ik bedoel). Als je ze door en door knapperig wilt hebben, laat je ze 2 uur staan.
Laat ze volledig afkoelen. Je kan ze daarbij ook in de oven laten staan.
Smelt dan au-bain-marie een reep chocolade en doop daar de onderkant van de schuimpjes in.
Voor het dessert maakte ik ook een plak van 1 cm dik, waarbij ik het schuim gewoon uitspreidde over het bakpapier. Deze liet ik wel volledig uitdrogen in 2 uur tijd.

Kleine chef is ziek, dus hij laat dit even aan zich voorbij gaan.

5 opmerkingen:

kleinstukjedan zei

Hoi Antoinette,

Ik heb je heerlijke meringues gemaakt! Fijn recept, ik ga er zeker mee verder experimenteren in vormen en met toppings!

Groetjes,

Myrthe
www.kleinstukjedan.nl

Anoniem zei

Dit recept is precies wat ik zocht! Inderdaad, 5 eiwitten over van de creme brulee! Hoop dat die lekker wordt, eerste x dat ik die maak. Straks de schuim maken volgens jouw recept. Oven is nu te heet om erbij te zetten, helaas

Eerst Koken zei

Oei, aan het uittesten op 1e kerstdag? Is het gelukt?? Vooral de creme brulee is notoir lastig...

Anoniem zei

Ja hoor. Was voor mijn man en mijzelf. Dus niks geen kerststress🎄😉🎄. Had t schuim 1 uur inde oven gedaan. Inderdaad, nog erg vochtig dus volgende x zal ik hem wat langer laten 'drogen'. Vanavond de creme brulee opeten. Goed recept denk ik. Heb er ook nog een drupje gecko (wodka caramel) door gedaan.

Anoniem zei

Vond t lekker, wel zoet, hoho ho, en ga het zeker nog eens maken.