11 december 2013

Pittige pompoensoep met wortel en kokosmelk


Ik was tegen de verkeerde pompoen aangelopen. Zo’n grote melige. Dat heb ik meestal met die ronde pompoenen, en ik heb dan ook liever een flespompoen. Maar die heeft mijn buurtsuper niet. Ze vinden daar dat ik allang in mijn handen mag knijpen dat ze pompoenen hebben. En als Hollander neem je dan wel de grootste mee voor de vaste prijs van 4 euro per melige pompoen. Vandaar dat ik met 2 kilo vruchtvlees zat, dat niet geschikt bleek voor een salade. Dan zit er maar een ding op: in de soep ermee.

Dit is wat mij betreft zo’n soep van ‘niets meer aan doen’. Deze klopt gewoon. Zacht, romig, comforting, vol smaak en pittig van de currypasta. Maak hem eens zolang het nog winter is.

Pittige pompoensoep met wortel en kokosmelk
recept voor ruim 2 liter soep

scheutje olie
2 middelgrote uien, grof gehakt
3 tenen knoflook, gehakt
ongeveer 700 gr pompoen in stukken en 300 gr wortel in stukken (in ieder geval zo’n kilo samen)
1 liter tuinkruidenbouillon
400 ml kokosmelk (blik)
1 flinke eetlepel Thaise rode currypasta


Fruit de ui in de olie glazig. Voeg aan het einde de knoflook, pompoen en wortel toe. Laat dit kort meebakken en giet dan de hete bouillon erbij. Laat het met een deksel op de pan rustig aan gaar pruttelen. Afhankelijk van de grootte van de blokjes moet dat met 15 tot 20 minuten wel goed zijn. Korter als u van erg kleine blokjes houdt, maar doe niet te moeilijk, ook niet met die uien: alles wordt straks gepureerd, dus lelijk en grof snijden mag gewoon.

Voeg dan de kokosmelk en currypasta toe. Die curry wilt u misschien in twee gedeeltes toevoegen, zodat er even tussendoor geproefd kan worden. Tenslotte beperken de fabrikanten van die pasta’s zich begrijpelijkerwijs tot de categorieën superheet tot blaartrekkend heet, en dat kan je beter vooraf ondervinden dan erna.

Pureer de soep helemaal glad. Dat kan met een staafmixer, maar dan ben je wel even bezig. Soepeler gaat het met een blender, die de soep binnen een mum van tijd fluweelzacht draait.
6 opmerkingen:

Mayken zei

Ik wil deze soep graag maken, maar zonder de Thaise rode currypasta. (Om geen aangebroken potjes in de kast te krijgen waar ik zo gauw geen bestemming voor weet)
Wat raad je aan als vervanging? De uien aanfruiten met sambal (zoja: hoeveel?) of misschien een rode peper erdoor?

Eerst Koken zei

De curry is wel erg specifiek, hoor. Ik heb meestal een pakje van de AH (merk Blue elephant? ?), waarin een sachet zit. Daar pak ik een beetje uit, verdeel de rest in 2-en in het sachet en dan leg ik het met een knijper erop in de vriezer. Zo doe ik er dus drie keer mee.
Maar als je gewoon geen curry wilt gebruiken, dan is een stukje geraspte verse gember ook een bekende combinatie. Eventueel met sambal idd. Gewoon aan het einde naar smaak toevoegen.

Eerst Koken zei

Dubbel check: inderdaad Blue Elephant Red Curry Paste, 70 gram.

Veel beter dan wat je in potjes koopt. Vers is nog beter, maar ja, dan moet je een Thaise toko in de buurt hebben. Maar dit merk volstaat beslist en je kan het dus prima in porties invriezen.

Eerst Koken zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Mayken zei

Ik heb de soep inmiddels gemaakt, met de Blue Elephant Red Curry Paste. Heerlijk!
De eerste pompoensoep die ik maakte en gelijk een schot in de roos.
Overigens: ik heb de tijd niet opgenomen, maar ik denk dat ik hem met mijn bamix staafmixer binnen een halve minuut glad had.
Dank je voor het recept en het beantwoorden van mijn vraag!

Eerst Koken zei

Ja, een Bamix, dat wil wel. Stukken beter dan een Blokkerding in ieder geval. :) leuk om van je terug te horen! Dank je!