5 mei 2014

Hip! Bonenpuree met gekarameliseerde witlof, ui en kabeljauw


In het vorige artikel lepelde ik 40 jaar aan foodtrends op, om te eindigen met 2014. Maar laat ik die beknopte lezing nog even visualiseren met een recept... Iets hips. Iets zeer 2014. Deze hieronder leunt een beetje op een soortgelijk gerecht dat laatst in de Engelse Delicious van maart 2014 stond. In ieder geval voor de saus.  Het is 'nouveau ruig', ongecompliceerd, het is zonder tarwe of aardappels, met veel groente, met bonen, en een stuk vis voor het lekker, maar als je die weglaat, eet je nog steeds goed.  Vegetarisch kan dus ook nog. Zelfs veganistisch is een makkie. Maar dan moet je uitwijken naar margarine en dat zou ik toch niet aanraden. Margarine is zo jaren 80…

De bonenpuree is door de bouillon veel smaakvoller dan bijvoorbeeld hummus, hoewel het er erg op lijkt. De witlof koken we natuurlijk niet; die sudderen we zachtjes in wat boter en een snufje suiker totdat het aan alle kanten zoet en en gekarameliseerd is. Die roomwitte flinters kabeljauw passen er heel goed bij. Nou, en dan bent u toch een partij hip bezig...


Bonenpuree met gekarameliseerde witlof, ui en kabeljauw
Onderstaande hoeveelheid aten Meneer en ik samen, maar je houdt dan wel saus over, die de volgende dag moeiteloos door kan als een soort hummus. De saus zou voor 4 porties door kunnen gaan.

Voor de bonenpuree:
2 el olijfolie
1 kleine ui, in ringen
1 teen knoflook, in stukjes
1 groot blik reuzebonen / cannellinibonen of gewone witte bonen (uitlekgewicht ongeveer 450 gram)
150 ml tuinkruiden- of kippenbouillon
zout en peper
kneepje citroensap  (of een eetlepel witte balsamico)

Fruit de ui in de olie tot deze zacht, maar niet gekleurd. Voeg de knoflook, uitgelekte bonen en bouillon toe en laat het nog enkele minuten sudderen. Pureer dan alles in een blender of met een staafmixer. Breng de puree op smaak met het citroensap, zout, peper en eventueel extra olijfolie. Zet het daarna op kamertemperatuur weg. Het kan eventueel opgewarmd worden wanneer het opgediend wordt, maar het kan prima op kamertemperatuur worden gegeten.

Voor de witlof en uien:
500 gr witlof (3 stronkjes)
ongeveer 200 gr (zoete) ui, in halve ringen
25 gr roomboter
1 afgestreken el suiker
2 el balsamico azijn
zout

Snijd de witlof in de lengte doormidden en houd ze verder intact; laat de harde kern erin zitten, anders valt de witlof uit elkaar in de pan. Snijd eventueel een dun plakje van de onderkant om hem schoon te maken.

Smelt de boter in een grote koekenpan (pak anders maar twee pannen. Het vraagt flink wat ruimte). Dan een schepje suiker toevoegen en de witlof in de pan schikken met het snijvlak naar beneden. Leg de ui er ook bij. Bak dit op middelhoog vuur, maar let erop dat de boter niet verbrandt. Eventueel wat water toevoegen wanneer het te droog wordt. Draai de lof halverwege om. Het heeft zo’n 15 minuten nodig om te garen. In de laatste minuut voeg je de balsamico toe en schud je de witlof en ui even rond in de pan. Niet teveel aan rommelen, zodat de lof mooi heel blijft.

Ondertussen 500 gr kabeljauwfilet in enkele minuten per kant gaar bakken in olie of boter.

Schep flink wat van de bonenpuree op een schaal en verdeel het tot een dikke laag. Verdeel daar de witlof en uien over en leg de kabeljauw erop. Jum!

Vond je dit bericht leuk? Deel het dan aub op Facebook of Twitter via de knoppen hieronder!




Geen opmerkingen: