21 mei 2014

Pasta Puttanesca


Oei, altijd lastig, kinderen en chili… Ik kreeg in deze pasta zonder problemen een theelepel chilivlokken weggewerkt, hoewel die toch ook loeiheet zijn. Nee, dat was het probleem niet. Kleine Chef stuitte op een peterseliestukje. En nog een. En nog een. En besloot er toen maar moord en brand over te schreeuwen. Wat een waanzin… Dat is dus hetzelfde jongetje dat de kale andijvie uit de pan eet. En eigenlijk altijd alles eet, zolang het maar geen sperziebonen zijn. Is dat hun natuur, dat ze af en toe even dwars moeten liggen over het eten?

Deze saus kan snel worden gemaakt, maar als je de tijd hebt, laat hem dan eens lekker een uurtje sudderen, zoals hieronder. En doe er dan ook beslist die klont boter in. Jaha, het is vet, maar vet zorgt ook voor heel veel smaak.  En ach, het recept is voldoende voor vijf personen.

Puttanesca is een klassieker met veel smaak. Beetje heet, beetje vurig. Ik hoef niet meer uit te leggen dat het feitelijk ‘hoerenpasta’ betekent? Dat vertelt tenslotte iedereen al bij deze saus, dat weten we nu wel. Ik weet niet of de naam komt van de dame in kwestie die deze pasta even snel in elkaar draait tussen twee klusjes door, of dat de pasta even heet is als zij. Maar ik weet wel dat deze pasta op je repertoire moet staan! Hij is makkelijk, maar goed genoeg om aan gasten te serveren.


Pasta Puttanesca
recept voor 500 gram pasta

1 middelgrote ui, grof gesnipperd
olijfolie
2 blikken tomaatstukjes (van 400 gram per stuk)
3 teentjes knoflook, gesnipperd
1 tl chilivlokken (of meer naar smaak)
50 gr roomboter
125 ml rode wijn
1 volle tl suiker
½ tl oregano
6 ansjovisfiletjes uit blik
grote hand basilicum, in reepjes
grote hand peterselie, gehakt
130 gr zwarte olijven (de pot met kleine Taggia olijfjes van AH Excellent zijn erg lekker)
eventueel kappertjes of kapperappeltjes erbij
zout en peper (let op, want de ansjovis is ook erg zout)
500 gr pasta (liefst spaghetti of tagliatelle)
parmezaan om erbij te serveren

Fruit de ui in wat olijfolie. Voeg na een minuut of tien toe: tomaatstukjes, knoflook, chili, boter, wijn, suiker en oregano. Roer door en laat dit zonder deksel een uur pruttelen. De saus moet dan wat ingedikt zijn. Pureer de saus met een blender of staafmixer.

Ondertussen in een kleine koekenpan de ansjovis, in stukjes, in een scheutje olijfolie op zeer laag vuur laten ‘smelten’. Ze vallen uit elkaar tot een brei. Schep dat bij de gepureerde saus. Voeg ook de basilicum, peterselie en olijven toe. Breng op smaak als dat nog nodig is. Roer er naar smaak nog wat kappertjes door, of doe er op het bord nog wat op.

Ondertussen is er natuurlijk ook pasta gaar gekookt. Schep de saus erdoor en serveer eventueel met wat parmezaan (het is niet eens echt nodig, maar de kinderen waarderen het hier erg). Ik at er nog gesmoorde snijbonen bij (klontje boter in een pan en de gesneden bonen even kort laten bakken, dan scheutje water, beetje tijm en een scheutje balsamico erbij en met deksel erop 30 minuten op het laagste vuur laten garen).

Oordeel van het smaakpanel: ik heb lange pastasoorten lange tijd geschuwd, omdat ik dacht dat de kinderen het niet zouden lusten, maar ze vinden het fantastisch om lange slierten uit de lucht te happen. Zo gaat het bordje binnen een wip leeg. En ze vonden het gewoon lekker.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vond je dit bericht leuk? Deel het dan aub op Facebook of Twitter via de knoppen hieronder!



Geen opmerkingen: