28 december 2016

De 10 grootste miskleunen en successen van 2016


Ergens in de 1e helft van dit jaar veranderde ik mijn banner (de strook waar de titel van het blog in staat). Ik zette er wat nieuwe foto’s in en een nieuwe kreet: “Lekker eten met kinderen. Meestal vegetarisch”. En hoppa, weg waren jullie. De bezoekersaantallen stortten echt in. Ik vermoed vanwege het woord ‘vegetarisch’.
Goh. 
Daar keek ik wel van op. Is er dan zo’n algemene afkeer van vegetarisch eten, dat alleen de banner al genoeg is om nooit meer terug te komen? Dan hebben we nog ver te gaan… Maar goed, jullie kunnen hierboven zien dat ik het heb laten staan. Het moet maar zo.

Maar weet je wat wel goed blijft scoren, jaar na jaar? Vet, koolhydraten, vlees en suiker. Ondanks al het onheilspellende nieuws over (angst voor) suiker, tarwe, gluten en vet, is de aangeboren voorkeur voor vet en suiker niet in te dammen. Kijk maar naar de top 10 hieronder. Alleen… vlees en zoet zijn nou net niet de speerpunten van dit blog. J Jammer dan. Ik blijf nog steeds bij de banner en het familie-eten.

Wat waren de slechtst scorende repten van 2016?
Bijna alle matig scorende recepten zijn van oktober en november. Hebben ze gewoon niet voldoende tijd gehad, vroeg ik me af? Maar nee, jullie vinden dit echt niets. Hadden jullie gelijk, of moet je sommige gerechten nog eens heroverwegen?


Op nummer 10 hadden we de Bloemkoolpuree met kerrie-wortels en knapperige maisnuggets uit de oven. De foto had beter gekund, maar dit was serieus een goed vegetarisch gerecht. Iets voor het weekend, of iets voor een etentje, maar in ieder geval speciaal. Ik had hem zelfs voor het kerstmenu gemaakt. Die maisnuggets heb ik vaker gemaakt, maar je moet ze wel op een stalen bakplaat bakken, anders bakken ze niet mooi krokant en dan gaat het recept de mist in. Ze horen echt behoorlijk krokant te worden. Heel lekker bij de bloemkoolpuree (mousse bijna!) en de geroosterde wortels met kerrie.


De hamburger met een glansrol voor een hele serieuze ketchup, die heus een plaats op tafel kan hebben, maar uiteindelijk is Heinz lekkerder (want zoeter). Maar het kaaskoekje vond ik leuk en weer eens wat anders.


De saus staat notabene bij de top 10, dus het ligt blijkbaar aan de pannenkoekjes. Maar die zijn heus wel leuk bij een winters (wild)gerecht.


Nr 7: Rijstpannenkoekjes met kokos en bananenjam – glutenvrij en kan makkelijk lactosevrij. Ik maakte ook een hartige variant met sesamzaadjes, welke erg goed beviel. Die heb ik inmiddels al vaker gemaakt en hou ik erin als chiquer pannenkoekje.


Jullie dachten natuurlijk: ach, alweer een salade met bieten en geitenkaas? Wat orgineel! Kon je niet iets anders verzinnen?! Maar he, die pistache karamel met 5 spices is leuk, hoor. Die verandert de hele salade van ‘dit ken ik nou wel’ naar ‘he, verrassend’.


Nee, wij hebben dit ook niet meer gegeten. Het is een soort vegetarische, Indiase chili con carne en dat is al niet helemaal mijn ding. Maar het is wel een enorm bekend gerecht uit Punjab, dus ik testte het graag. Alleen, Indiaas en bonen; dat is inderdaad een vreemde combinatie.


Jawel, ik hou van ‘witte’ pizza’s. Vooral met Zwitserse kaas… J Er staan er al heel wat op dit blog.


Nee, hier sta ik nog steeds achter. Het is simpel en haast geen recept, maar het biedt een glansrol voor goede mayonaise, parmezaan en rode ui. Je mag het elk moment voor me neerzetten.


Lekkere risotto, leuk door de gebakken cervelaatplakjes en de kinderen smulden ervan. Ik zou dit opnieuw kunnen maken. De foto was slecht, ja. Dat had ik ook gezien. Misschien moet ik gaan overwegen om dat soort recepten voortaan te voorzien van een generieke vakantiefoto van een berglandschap in Duitsland ofzo… Of een weiland met schapen in Orvelte ofzo… Misschien dat dat helpt.


Tja, gans… Ik zei toch al direct in het recept, het kan ook met eend. Maar dat helpt zeker niet? Eend is lekker hoor! Nou, goed dan: kip! Of voor mijn part een royale plak gepaneerde en gebakken Goudse belegen kaas (hm… geen gek idee), maar die saus, jongens, die saus! Die komt uit Homemade Winter van Yvette van Boven en hij is GOED. Zelfs zonder dat halve pakje boter dat ik schuldbewust weg liet. Ik maak hem beslist opnieuw en dan misschien wel met die kaas… Hoe langer ik daar over nadenk hoe meer het me bevalt :D

En dan de TOP 10:


Gelukkig maar. Ik had hier weken voorbereiding in zitten. Sterker nog, de foto’s waren al gemaakt in 2015 en het artikel lag een jaar op de plank te wachten op het nieuwe kastanjeseizoen. De moeite was niet voor niets.


Heel goed… Dit is bij ons ook een classic geworden en dit verschijnt nog regelmatig op doordeweekse dagen.


Ik was erg met Yvette bezig in 2016 en vermoed dat ik dat warme gevoel nog even vast houd in 2017. Deze crumble is errug lekker!
Nb. de foto moest ik, om voor de hand liggende redenen, zojuist in mijn computer opdiepen uit het mapje "dit wordt niks' :D

Nr 7: Klassieke champignonroomsaus (foto boven - nr 8)
Het idee was wakker geschud in Duitsland deze zomer, waar je geen menukaart kon inzien zonder dat deze saus een standaard toevoeging was. Gelijk hebben ze…


Yep, als ik nu overrijpe bananen wegwerk in een bananenbrood, dan pak ik dit recept erbij. Die havermout maakt het zo knus en huiselijk en schattig en moederlijk en… enfin… u snapt het. Bij deze cake voel ik me zo’n ouderwetse moeder met een geblokt schort om enzo. En dat is prima.


Ah, kormasaus. De veilige optie voor de huiverige Hollander in een Indiaas restaurant. Mild en zoet. Wij bestelden het inderdaad altijd voor de kinderen. En tegenwoordig maken we gewoon zelf Indiaas eten.


Ik maak het niet anders als in dit recept eigenlijk…. Wat mij betreft heb je hierin geen vlees nodig. Hebben jullie de rendang van spitskool er al bij geprobeerd?


Nog een klassieker. Ook dit is mijn standaard recept. Ik wijk hier niet meer van af.


Geproefd op een babyborrel en direct verkocht. Ik verwachtte een ingewikkeld recept met specerijen, maar het zijn gewoon verkruimelde bastognekoeken en monchou. Een leuk recept voor je zoete repertoire.


Op een receptensite die pretendeert meestal vegetarisch te bloggen. Oei. Ik zag het halverwege het jaar al aankomen, want de aantallen pageviews gingen heel snel met dit recept. En het is inderdaad zo’n allemansvriend van het type Indonesisch eten waar veel Hollanders van houden: zoet en een beetje pittig. Dit is een ideaal borrelhapje of lekker bij de nasi. Ontzettend donker door de ketjap, maar dat hoort!

En wat hebben jullie onterecht niet opgemerkt? Waar hadden jullie wat beter moeten opletten?
Ik heb nog vijf recepten die hier standaard voer zijn geworden, vooral voor doordeweeks. Dit is familie-eten dat je niet mag missen op je kookrepertoire:
  • ·       Yvette’s vega andijvie-kerriestamppot met komijnekaas en piccalilly
  • ·       Boerenkoolstamppot Bombay
  • ·       Koreaanse pannenkoeken met groente en een sesamzaad-sojasausje
  • ·       Palak Paneer / Saag Paneer
  • ·       Japanse udon noedels met witte kool, sesam en een pindasausje


Oh ja, en als je nog eens zuurkool maakt, maak het dan eens met dit Duitse geheim. Dit was wel een openbaring voor me: zacht gesmoorde zuurkool met varkenshaas en aardappel-parmezaankoekjes



8 opmerkingen:

Johanneke zei

O, ik vond die zuurkoolpannenkoekjes wel een goed idee. Heb ze wel iets anders gemaakt, maar het idee ervoor kwam door jouw blog. En zelfs GZQ die eigenlijk geen zuurkool lust, heeft er van gegeten. Een goed 2017. Johanneke

Eerst Koken zei

Tja, de foto's konden beter, maar we doen het ermee... :)

YvV zei

Heel wat recepten op de slechtste top 10 die ik juist op mijn wenslijstje had staan!

Eerst Koken zei

Gelijk heb je... Alleen die Rajma Masala maak ik niet meer zo snel.

Chantal zei

Heerlijke gerechten die je zeker een keer moet proberen!

Eerst Koken zei

Bedankt Chantal!:)

ellen zei

De zachtgesmoorde zuurkool is idd vurrukkuluk, heb het voor kerst gemaakt samen met de aardappel-parmezaankoekjes bij een wildragout). Veel van je recepten heb ik al met succes gemaakt en anderen op je blog gewezen. Veel inspiratie voor 2017.

Eerst Koken zei

Bedankt Ellen!