21 november 2017

Yvette’s balsamico-bietjes op knolselderijpuree


Yvette vermoedde vast (terecht) dat kinderen dit over het algemeen niet willen eten, want ze schreef een recept voor twee personen. Nou, dat klopt wel… De knolselderijpuree was hier wel een verplicht nummer voor de kinderen, maar de bietjes had ik al wijselijk vervangen met vissticks voor het jeugdige publiek aan tafel. Helaas werd ook de puree erg slecht ontvangen en er werden tafelvragen over gesteld. Ik vertelde nog dat het mijn lievelingsgroente is, en dat ze het vast zouden ‘leren eten’, maar het was allemaal tevergeefs. Kortom… maak dit gewoon voor jezelf en geef de kinderen maar een bord friet. Je doet jezelf er een groot plezier mee. Geroosterde bietjes zijn al een feest, maar gewenteld in honing en balsamico, en daarna bestrooid met verse dragon, met dat anijssmaakje, zijn ze een grote traktatie. De nederige knolselderij past daar prachtig bij.

Het enige minpuntje? Te weinig bietjes en teveel puree… Dat zag ik al aankomen en ik verdubbelde de hoeveelheid bietjes. Als het vandaag niet opkomt, dan wel morgen tenslotte. En de puree mag heus wel wat minder. Met 1 schoongemaakte knol zit je al snel op 700 of 800 gram. Met de melk erbij heb je dan een pan waar ik best de familie van had kunnen voeden. Dus wie wil past dit aan: maak wat minder puree en rooster de resterende knolselderij ook gewoon. Dat is ook nog lekker als lunch morgen.

Wie nu nog vermoed dat je honger hebt na zo’n groentemaaltijd: kook er maar een zachtgekookt of gepocheerd eitje bij. Met een zacht eitje kan je eigenlijk haast nooit fout gaan.


Yvette’s balsamico-bietjes op knolselderijpuree
Bron: recept van Yvette van Boven uit het Volkskrantmagazine van 2 september 2017
Recept voor 2 personen – zie mijn commentaar boven, maar voor het gemak heb ik het origineel hieronder aangehouden

Voor de bietjes:
4 a 5 bieten (zo’n 500 gram)
2 rode uien, gepeld en in kwarten gesneden
3 el olijfolie
zout en peper
2 el balsamicoazijn
½ el honing
1 el verse tijmblaadjes (of eventueel wat minder gedroogde blaadjes)
1 el verse dragon, gehakt (dit moet echt vers zijn en niet gedroogd)

Voor de knolselderijpuree:
1 el olijfolie
3 tenen knoflook, gesnipperd
1 knolselderij (ik ga uit van ongeveer 700-800 gram schoongemaakt gewicht), in blokjes van 1 cm
400 ml melk
Zout en peper

Begin met de bieten: schil ze en snijd ze in parten – kleine bieten in kwarten en grote in 6 of 8 parten.
Verwarm de oven voor op 200 graden (ik gebruikte hetelucht). Schep de bieten en uiparten op een bakplaat. Als je meer bieten neemt, moet je dat waarschijnlijk in twee keer doen, want de groente heeft de ruimte nodig. Besprenkel met 2 el olie, zout en peper en schud ze goed om. Verdeel ze goed over de plaat en rooster de groente in de oven tot ze beetgaar zijn. Yvette heeft het over 35 minuten, maar dat gaat hier toch niet lukken. Ze hadden hier 50 minuten nodig.
Roer de balsamico in een grote kom om met de honing, 1 el olie, het meeste van de kruiden, zout en peper. Als de bieten gaar zijn (af en toe even omscheppen) schep je ze heet vanaf de bakplaat in de kom door de dressing heen.

Maak intussen de puree: bak de knoflook kort en op niet te hoog vuur in een grote kookpan, in wat olie. Het mag niet kleuren. Schep de blokjes knol erbij. Giet de melk erbij, wat zout en peper, en kook de groente met het deksel op de pan zachtjes gaar in zo’n 20 minuten. Schep het daarna in een blender en pureer het helemaal glad. Met een staafmixer lukt het ook wel als je even geduld hebt.

Schep de puree nu in kommen en schep er wat bietjes op. Bestrooi met de achtergehouden kruiden.


Geen opmerkingen: