12 november 2017

Spinazie-kerriestamppot met seroendeng en maiskoekjes


Het is soms lastig om bij stamppot, of andere groente/aardappel-combi’s, iets vegetarisch te zoeken. Een gekookt of gebakken ei past weliswaar bijna altijd, maar je wilt ook wel eens iets anders. Ik heb in die gevallen niets tegen een kant-en-klaar vervangend dingetje, zoals een vega hamburger or Valess, maar deze maiskoekjes gaan ook hand in hand samen met de spinazie-kerriestamppot. Het recept voor de koekjes gaat ver terug. Het schijnt dat mijn opa ze al in de jaren ’60 maakte en ik ken ze ook als iets dat in mijn jeugd vaak terugkeerde op tafel. Dit recept is hetzelfde, maar ik voegde de specerijen toe om ze wat meer pit te geven bij de stamppot. Zonder die specerijen zijn ze ook erg lekker om met stroop te eten. Verdubbel of viervoudig het recept dan wel voor een grote stapel koekjes die je dan een keer zo groot maakt als hieronder.


Spinazie-kerriestamppot met seroendeng
recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

800 gr iets kruimige aardappelen, geschild en in stukken
scheut melk
2 rode uien, in halve ringen
1 el olijfolie
1,5 tl kerriepoeder
450 gr BLADspinazie uit de diepvries, ontdooid en uitgelekt (als je gehakte spinazie neemt, krijg je een kinderstamppot in egaal groene kleur)
2 el seroendeng

Kook de aardappels in water met zout in 20 minuten gaar. Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en fruit de ui en het kerriepoeder gedurende 5 minuten. Voeg de uitgelekte spinazie toe en laat het kort bakken. Breng op smaak met wat zout en zet het daarna apart tot de aardappels klaar zijn.

Giet de aardappelen af en stamp ze tot puree met een beetje melk. Schep de spinazie erdoor en bestrooi met de seroendeng. Serveren met de maiskoekjes:

Maiskoekjes
Ik maakte er 25 stuks ter grootte van 1 eetlepel beslag elk

125 gr zelfrijzend bakmeel
125 ml melk
1 groot ei (L), of 2 middelgrote eieren (M)
1 tl suiker
1 tl komijn
½ tl koriander
likje sambal oelek
snuf zout
eventueel ½ tl kurkuma voor de kleur (daar worden ze mooi goudgeel van)
1/2 blik mais (het totale uitlekgewicht van een blik mais is krap 300 gram) of zo’n Bonduelle mini-blik van 150 gram
olie om te bakken

Meng voor het beslag simpelweg alles door elkaar. De mais voeg je als laatste toe, nadat je het beslag glad hebt geroerd. Ik bakte minikoekjes ter grootte van 1 eetlepel beslag in wat olie in de koekenpan. Houd de gebakken koekjes warm in een lauwe oven van 100 graden, terwijl je de rest bakt.
Geen opmerkingen: