29 november 2017

Indonesische en vegetarische rijsttafel voor de kerst


Het ziet ernaar uit dat het in Huize Eerst Koken een Indonesische kerst wordt. Die hoeft bij ons weliswaar niet helemaal vegetarisch te zijn, omdat er tenslotte ook niet-vegetarische gasten komen, maar ik wilde toch even laten zien hoe een Indonesische rijsttafel er prima vega uit kan zien.

Nb. alle recepten kun je via de links in de tekst bereiken.

...en nog een nb voor meer inspiratie. In het kerstblog van vorig jaar vind je nog meer vega ideeen, inclusief links naar de voorgaande jaren...


Allereerst de basis: met veel smaken ernaast is het wel zo veilig om te kiezen voor witte rijst. In de link vind je veel tips om echt mooie rijst te koken (nee, geen snelkookrijst, mensen!) Maar nasibami of nasi kuning (zonder de spitskool in dit recept) kan ook prima vegetarisch.
Deze rendang van eieren komt uit het bekende boek van Beb Vuyk. Dit gerecht valt ook goed afgedekt warm te houden in een lauwe oven, terwijl je de snellere gerechten op het fornuis maakt. Tenslotte heb je voor een beetje rijsttafel flink wat plek op het fornuis nodig en handig vooruit koken is aan te raden.
Sperziebonen met tempeh zetten wij hier graag op tafel! Lekker knapperige tempeh in zoutige ketjapsaus…Voor de satesaus (onmisbaar bij een Hollandse/Indonesische rijsttafel) heb ik een snelle (van pindakaas) en langzame variant (van gemalen pinda’s).
Nog een tweede gerecht met ei? De klassieker Sambal goreng telor is altijd goed. Het is niet moeders mooiste, maar smaakt erg goed! Ook dit gerecht valt goed van tevoren te bereiden. Het wordt alleen maar beter van opnieuw opwarmen!
Of maak anders tempeh rendang. Ik zou niet twee tempeh gerechten op tafel zetten, maar deze is wel heel anders dan de tempeh hierboven. In dit gerecht worden de reepjes lang gesudderd in kokosmelk met citroen en gember. Deze kan je ook prima later weer opwarmen.


Nog een langzaam stoofpotje, maar nu rendang van spitskool, uit het Indonesische kookboek van tv-chef Danny Jansen. Ook deze spitskool is goed van tevoren te bereiden.

Een sajoer lodeh (gekookte groente in een santensaus) is ook altijd lekker. Mijn eigen recept van sperziebonen en wortel komt ook weer bij Beb Vuyk vandaan. Voor een vegetarische versie vervang je de sambal trassi met een sambal badjak.Zijn alle pitten op het fornuis al bezet? Je kunt nu nog uitwijken naar de koude hoek. Deze mini-maiskoekjes kun je prima van te voren maken en koud serveren met wat chilisaus, of toch afgedekt  opwarmen in een lauwe oven.

Wat natuurlijk ook niet mag ontbreken is zuur in de vorm van zilveruitjes, augurkjes of atjar, kroepoek en/of cassavechips, emping etc, seroendeng, gefruite uitjes, en sambals.Het toetje staat bij ons al vast. Ik kijk nu al uit naar deze onbeschoft lekkere witte chocolademousse met een karamelsaus laagje eronder, en karamelpopcorn erop…


Maar een waardige opvolger zou het kersttoetje van vorig jaar zijn: een tiramisu met mini-moorkopjes erop. Beide desserts zijn gemaakt zonder rauw ei, en natuurlijk zonder gelatine.

Geen opmerkingen: