8 november 2017

Een betere Big Mac (en vegetarisch)

Op zoek naar het vermeende recept van de Big Mac saus, die heus wel lekker is, kwam ik terecht op Smulweb, waar iemand voordoet hoe je de burger na kan maken. Volgens de schrijver moet je 3 a 4 eetlepels suiker door 400 gram gehakt mengen om tot de juiste McDonalds-smaak te komen. Eh… bah? En belachelijk bovendien. Want er zit helemaal geen suiker in het vlees, alleen maar zout en peper. Dat men toch verwacht dat er scheppen suiker in zit, is trouwens volkomen terecht, want die zitten namelijk wel in de rest van de burger.

Enfin, ik ging zelf maar eens op zoek naar de ingrediëntenlijst van de beroemde burger en dat was toch schrikken! Ik heb het hieronder voor de aardigheid voor jullie ook even genoteerd. En aangezien er die avond toch hamburgers op het menu stonden, besloot ik het maar eens goed te doen: zelfgemaakte broodjes, zelfgemaakte saus en vegetarische hamburgers. Voor de kniesoor die nu zeurt dat er in vega burgers ook e-nummers zitten, die zoekt zelf maar even naar goudeerlijk rundvlees. Hier staat hoe je daar mooie burgers van maakt.

Ik haal tegenwoordig vooral de Lidl vegetarische hamburgers uit de koeling, welke erg goed bevallen. En er zitten geen ingrediënten in die ik niet kan uitspreken. Bij de Mac dus wel. De bron van de volgende lijst is de Amerikaanse McDonalds website, aangezien ik het niet kon vinden op de Nederlandse site. Gezien de uniformiteit van McDonalds wereldwijd, ga ik ervan uit dat ze (nagenoeg) hetzelfde zijn:

Ingrediënten van het Big Mac broodje: verrijkte bloem (gebleekte tarwemeel, gemoute gerstmeel, niacine, gereduceerd ijzer, thiamine mononitraat (=synthetische vitamine B), riboflavine (=ook vitamine B), foliumzuur), water, suiker, gist, sojaolie, bevat 2 % of minder: zout, tarwegluten, sesamzaad, aardappelmeel, kan een of meer van de volgende broodverbeteraars bevatten: DATEM (E472e), ascorbinezuur, mono-en diglyceriden, enzymen, calciumpropionaat (conserveermiddel)

Ingrediënten van de Big Mac saus: sojaolie, pickle relish (bevat blokjes ‘pickles’, glucosefructosestroop, suiker, azijn, maisstroop, zout, calciumchloride, xanthaangom, kaliumsorbaat (conserveermiddel), kruidenextracten, polysorbaat 80), gedistilleerde azijn, water, eierdooiers, uienpoeder, specerijen, zout, propyleenglycolalginaat, natriumbenzoaat (conserveermiddel), mosterdvezels, suiker, knoflookpoeder, plantaardige eiwitten (gehydroliseerde maïs, soja en tarwe), caramelkleur, paprika-extract, soja lecithine, kurkuma, calcium-dinatrium-EDTA

De kaas: Dit is helemaal geen kaas, want het gaat om ‘processed American Cheese’ wat net zozeer kaas is als een kuipje smeerkaas. Er zit weliswaar kaas in, maar je kunt moeilijk volhouden dat het hetzelfde is als een plak echte cheddar. Dat is ook de bedoeling, want echte cheddar is kort houdbaar en kan je niet de hele dag in de hitte laten liggen, zonder dat het van je aanrecht zal druipen. Dat is alleen maar lastig in zo’n restaurant.

Ingrediënten: melk, room, water, natriumcitraat, kaascultuur, zout, kleurstof, sorbinezuur, citroenzuur, melkzuur, azijnzuur, enzymen, soja lecithine

Verder zit er in de burger: zure augurk (komkommer), ui, rundvlees, sla, zout en peper

Kortom, vooral op het vlak van het broodje, de saus en kaas valt winst te boeken.

U doet nu als volgt (en ik heb nergens beweerd dat u in 10 minuten klaar bent):
1.     Gebruik voor de kaas een cheddar of gewone Goudse kaas. Dat is makkelijk.
2.     Maak zelf ambachtelijke, zachte bolletjes volgens dit recept. Het recept maakt vrij grote bollen, maar als je er 12 maakt in plaats van de voorgeschreven 8, dan krijg je sesambolletjes van het formaat van de supermarkt. 
3.     Voor de saus doe je het volgende en dit is echt geen exacte kopie, maar wel een stuk eerlijker: meng 2 eetlepels mayonaise met een 1/2 eetlepel ketchup, 1 theelepel mosterd en 1 opgehoopte eetlepel piccalilly. Voeg 1 afgestreken eetlepel ui en 1 afgestreken eetlepel augurk toe (allebei ragfijn gesnipperd). Doe er ook een ½ eetlepel augurkennat uit de pot bij. Voeg een snufje zout toe en een ruime snuf poedersuiker. Ik verhitte dit 25 seconden op vol vermogen in de magnetron, roerde het door en bewaarde het in de koelkast.
4.     En dan kunt u nu het broodje bouwen: saus op de bodem, dan heel fijngesneden ui en augurk erop, de gebakken vega hamburger, een plak kaas, en een beetje sla. Eventueel nog wat saus bovenop.

Meneer was er erg mee in zijn sas, en die rilt normaal van McDonalds. Dat lijkt me een goed teken.


En kijk nou wat ik vond! My First McDonalds van Fisher Price (1989)! Dat zou ik tegenwoordig toch niet meer aan iemand kado doen :D 

Of deze dan: de Little People Drive-Through: En deze advertentie wilde ik jullie niet onthouden:
Geen opmerkingen: