7 juni 2020

Makkelijke korma van linzen en spinazie


Jarenlang stond ‘saag paneer’, die heerlijke Indiase curry van spinazie, in het standaard kookrepertoire bij Huize Eerst Koken, maar er werd langzaamaan gemord door het jonge volk. Elke keer hetzelfde op tafel… Alweer saag…? Nou, ik denk dat we een goede vervanger gevonden hebben: iets dat beslist snel genoeg is voor doordeweeks, alles komt uit de voorraadkast of vriezer, en het is lekker genoeg om steeds terug te laten keren op het menu. Dit recept moet je echt even proberen! Het is trouwens mild genoeg voor kinderen: korma’s zijn niet zo pittig.

Een opmerking over de uien: die zou je gewoon kunnen snipperen, maar dan is alles in de curry zo fijn gesneden en de associatie met Olvarit ligt dan op de loer. Ik sneed de uien dus als mandarijnen in partjes en die heb ik gefruit. Maar bij deze een tip: zorg wel dat de uien echt goed gaar zijn, want anders zit je met van die stevige lapjes ui in je curry.  

En dan ook nog even over de kokosmelk en ik kan het niet vaak genoeg zeggen: ga niet voor het goedkoopste blik in de supermarkt, want die kunnen ronduit vies zijn. Ik zweer bij de tetrapakjes van Go-tan – van de supermarktmerken beslist de beste. Wil je toch een goed blik gebruiken, dan kom je ook wel uit met 400 ml (Go-tan heeft pakjes van 250 ml).

Korma van linzen en spinazie
Veganistisch recept voor 4 personen 

250 gr ui, in partjes of gesnipperd (zie tip hierboven)
2 el olie of (plantaardige) ghee om in te bakken
1 groot pak diepvries spinazie (750 gr), liefst ontdooid en uitgelekt, maar het hoeft niet perse
400 tot 500 ml goede kokosmelk (zie tip hierboven)
1 kleine pot Patak’s Korma kruidenpasta (165 gr - let op, ze zijn er ook van 290 gr)
2 blikken bruine linzen (2 x 240 gr uitlekgewicht)

Voor erbij: rijst, naan, thepla, poppadums of ander Indiaas brood. En eventueel een chutney erbij. 

Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui glazig en gaar op middelhoog vuur.
Voeg de specerijenpasta toe schep dit even door (we zijn zuinig: doe daarna een scheutje water in de lege pot, schud met de deksel erop, en kieper dat water met de laatste restjes saus in de pan). Voeg dan ook de kokosmelk en spinazie eraan toe, en breng het aan de kook. Dan duurt natuurlijk langer als de spinazie nog bevroren was. Wanneer het eenmaal pruttelt, laat je het nog 5 minuten door koken. Met bevroren (niet uitgelekte) spinazie wordt het iets vochtiger; je kunt het wat langer koken om het weer iets in te dikken. 
Voeg uiteindelijk de uitgelekte linzen toe, warm nogmaals door en serveer met rijst, naan of een ander soort Indiaas brood. 

Een chutney is er lekker bij. Van die zoete chilisaus is ook lekker. En Patak’s heeft ook een ‘garlic pickle’, die je echt eens zou moeten proberen. 


2 opmerkingen:

Anoniem zei

ik heb de ingrediënten opgeschreven want ik ga het ook maken en verder wat een leuke schrijfstijl heb je, iets mee doen misschien?

Eerst Koken zei

Dank je! Ik hoop dat jij het ook lekker vindt :)