14 juni 2020

Pasta met broccolipesto, chili en knoflook


Eén van de dochters heeft een peperplant op haar kamer en daar mag ik pepers van plukken voor 30 cent per stuk. Dat vind ik een goede deal en bovendien moet je jong ondernemerschap een beetje stimuleren, dus dat doe ik graag. Maar die plant produceert een zooitje pepers, daar valt amper tegenop te koken. We gaan morgen maar eens een sambal badjak maken.

Bij dit recept kan je ook wel losgaan met de peper. Niet in de pasta zelf, maar eróp als een ‘sizzle’, zoals het Engelse recept het zo mooi noemt: een knoflook-chili-mengseltje dat in de hete olie even kort wordt aangezet. Jammer dat dat eigenlijk niet te vertalen valt.  

Pasta met broccolipesto, chili en knoflook
Bron: Tesco 

300 gr pasta
500 gr broccoli, schoongemaakt in roosjes
1 flinke plant basilicum (50 tot 60 gr), dunne steeltjes kunnen er heus wel bij
1 plantje peterselie – zo’n 25 gr
40 gr hazelnoten (amandel kan eventueel ook wel)
scheut olijfolie
60 g (vegetarische) harde kaas, zoals Parmezaan of iets dergelijks, geraspt
zout en peper
4 tenen knoflook, in dunne plakjes
1 a 2 grote rode chili’s, in dunne plakjes

Blancheer de broccoliroosjes, dat wil zeggen: breng een grote pan met water aan de kook en kook de broccoli daar ongeveer 3 minuten in. Koel het daarna af onder koud water. Laat goed uitlekken. Doe de broccoli daarna in een keukenmachine en pureer het samen met de basilicum, peterselie, hazelnoten en 1 el olie tot een korrelig mengsel. Het hoeft dus niet helemaal glad te zijn.

Kook de pasta gaar. Doe een klein kopje van het kookwater bij de broccoli en giet de rest af. Breng de broccoli op smaak met zout en peper. Meng het dan door de pasta. Warm het nog even door, maar niet te lang, want dan gaart de broccoli te veel en dan wordt het te zacht.

Verhit nog wat olie in een klein koekenpannetje en bak de knoflook- en chiliplakjes kort op hoog vuur. Het moet een beetje kleuren, maar vooral de knoflook mag beslist niet te bruin worden, want dan wordt het bitter. 

Serveer de pasta met de knoflook en chili erop, eventueel nog met extra kaas.



Geen opmerkingen: