24 januari 2012

Ćevapčići (gehakt van de Balkan)



Vraag me niet hoe je het uitspreekt, ik had al moeite met de leestekens… Deze worstjes van de Balkan zijn het lekkerste als je ze op de barbecue maakt, maar met een grillpan kom je ook een eind.

Wil je het helemaal traditioneel houden, serveer er dan rauwe uiringen bij (en dat gaat echt heel goed samen) en een schep ajvar (tegenwoordig kom je dat ook wel in een grote supermarkt tegen). Ajvar is een briljante, gladde, rode saus van paprika, ui en tomaat. Daar zouden we eigenlijk eens meer mee moeten doen. Je hebt er wel verschillende varianten van en persoonlijk heb ik de milde versie, zonder rode peper, erg hoog in het vaandel staan.

Ćevapčići (gehakt van de Balkan)
Recept voor 500 gram gehakt

500 gr rundergehakt
3 el sterke tuinkruidenbouillon
1 ei
2 opgehoopte el verse peterselie
1 el mild paprikapoeder
4 tenen knoflook, fijn gesnipperd
1 el bloem
zout, peper
1 tl gedroogde oregano
olie om te bakken

Meng alle ingrediënten en laat het mengsel een half uur opstijven in de koelkast. Vorm er daarna worstjes van ter grootte van een vinger.

Bak de worstjes op de barbecue of in de grillpan, of desnoods dan maar gewoon in de koekenpan.
Serveer ze met rauwe uiringen en ajvar.


Oordeel van het smaakpanel: we zijn nog geen gehaktballen tegengekomen die ze niet lusten.




2 opmerkingen:

Nell Nijssen zei

Lekker, Marsepein! Alleen grillen vind ik altijd een beetje eng, hoe controleer je of alles goed gaar is?

Marsepein zei

Als je aan het vlees voelt,moet het stevig zijn. En anders gewoon even eentje doorsnijden?
Ik begrijp wat je bedoelt, maar mijn grillpan wordt veel heter dan mijn gewone koekenpannen,omdat het een gietijzeren pan is die ik loeiheet laat worden. Kan niet mis gaan!