6 maart 2017

Hamburgers met gekaramelliseerde zuurkool en curry ketchupOkee, de foto is vreselijk en ik had hem bijna uberhaupt niet geplaatst, maar als het water al in je mond loopt bij het uitzoeken van de foto’s, dan klopt het recept blijkbaar wel heel erg - dit waren ontzettend lekkere winterhamburgers. De zuurkool wordt gebakken met stukjes appel en uienringen en is eigenlijk lekker bij meer dan alleen hamburgers. Op de zuurkool komt een hamburger, een plak kaas, tomaat en curry ketchup. Op de foto ziet u Scandinavisch polarbröd, maar dat is hier niet te krijgen. Neem dus een zacht, wit bolletje of een knapperig kaiserbroodje.

De vegetariër pakt er natuurlijk gewoon een vegetarische (Tivall) burger bij. Ook lekker hoor!


Hamburgers met gekaramelliseerde zuurkool en curry ketchup
recept voor 8 tot 10 hamburgers
gebaseerd op een recept van Sutterhome

Gekaramelliseerde zuurkool
2 el olijfolie + een klontje roomboter, of alleen boter kan ook
2 appels (zoals Elstar etc), zonder klokhuis en in kleine blokjes of grof geraspt (schil kan eraan blijven)
1 grote (zoete) ui, in zeer dunne ringen
500 gr zuurkool
snuf zwarte peper

Verder nodig:
1 kg rundergehakt (of een vega alternatief voor 8 tot 10 burgers)
8 tot 10 broodjes
olie om te bakken
een plak kaas voor elk broodje
plakjes tomaat
curry ketchup

Voor de zuurkool: Laat de zuurkool uitlekken en spoel het desnoods heel vluchtig af onder de kraan. Knijp het in ieder geval goed uit. Verhit de olie of boter in de pan en voeg alles eraan toe. Bak het op middelhoog vuur gedurende ongeveer 20 minuten, of totdat het mooi gebakken is en bruin begint te worden. Schep regelmatig om, omdat het snel aanzet aan de pan. Het wordt wel wat droog, dus ik voegde later nog wat extra boter toe. Aan het einde, als je klaar bent, is een scheut water erbij ook goed om het geheel weer iets zachter of smeuïger te maken. Zet de zuurkool daarna apart. Je kunt het warm of op kamertemperatuur serveren. Op smaak brengen met zout is in principe niet nodig, omdat de zuurkool erg zout is.

Maak daarna de hamburgers van het gehakt en niets anders dan gehakt. Ik schreef er een apart blogje over. Wat mij betreft maak je een hamburger van 100% rundvlees. 

Bak de hamburgers bruin in wat olie en zet je broodje in elkaar: eerst de zuurkool, dan hamburger met gesmolten kaas, tomaten en tenslotte de ketchup.2 opmerkingen:

Johanna zei

Ik heb vandaag je blog ontdekt en tot nu toe zo'n 80% van alle recepten die ik heb gelezen gebookmarkt. Mijn complimenten!

Eerst Koken zei

Ha, dan hebben we dezelfde smaak! Dank je voor de complimenten!