Het meeste citrusfruit
(dus behalve citroenen ook sinaasappels, mandarijnen, grapefruit, etc) wordt
bespoten met schimmelwerende middelen en je kunt de schil niet eten. Ook
niet als rasp. Ook niet als je het fruit goed schoon geboend hebt met heet water. Weet u wat er op dat beetje citroenrasp is gespoten?
Eerst maar het onschuldige glanslaagje: nagenoeg al het citrusfruit wordt bespoten met een waslaagje. Daarom glanzen ze zo mooi. Wanneer
je de vruchten pelt, bladert het laagje er soms in schilfertjes vanaf. Dit
waslaagje is op zich niet schadelijk. Men gebruikt een natuurlijk middel, E904 of schellak, wat een harsachtige
afscheiding is van de lakschildluis. En anders bestaat er ook een synthetische
was, namelijk E914 of geoxideerde polyetheenwas.
Veel
kwalijker zijn de schimmelwerende middelen die er op gespoten worden om het fruit fris
te houden tijdens het transport. De meeste van deze middelen moeten
tegenwoordig op de verpakking worden vermeld. Een greep uit wat verpakkingen van
vandaag (let op de kleine lettertjes onderop de etiketten):
En
oordeel zelf of u dit schilletje in een cake wilt raspen. De volgende stoffen kunnen worden gebruikt:
Imazalil is
irriterend voor de ogen en corrosief voor de huid. Op lange termijn kan het
nadelige effecten hebben op de lever. De stof is zeer giftig voor
waterorganismen.
De aanvaardbare
dagelijkse inname (ADI) van imazalil is vastgesteld op 0,025 mg/kg
lichaamsgewicht.
Bifenyl-2-ol (of ook:
2-fenylfenol / orthophenylphenol (Orthofenylfenol) / Bifenyl / Natrium-ortho-fenylfenol)
- is slecht oplosbaar in water, maar
wel goed oplosbaar in vele organische oplosmiddelen en oliën. Het natriumzout
lost wel op in water. Bifenyl-2-ol kan irritatie veroorzaken van de ogen en de
luchtwegen. Het natriumzout is een corrosief voor huid en ogen. Beide zijn
schadelijk bij inslikken. De stof is zeer acuut giftig voor waterorganismen, vooral
algen.
Propiconazool is een
matig toxische stof. Ze is wel giftig voor waterorganismen. In watersediment en
in de bodem is ze vrij stabiel en breekt ze slechts langzaam af. De
aanvaardbare dagelijkse inname bedraagt 0,04 mg/kg lichaamsgewicht/dag.
Thiabendazool heeft
een lage acute toxiciteit. Het is matig giftig voor waterdieren. De
aanvaardbare dagelijkse inname is vastgesteld op 0,1 mg/kg lichaamsgewicht per
dag.
(bron:
Wikipedia)
Wanneer
je de schil wilt gebruiken, helpt wassen of schoon boenen niet, want met name bifenyl-2-ol lost nagenoeg niet
op in water. Dat het toch op fruit mag zitten komt doordat men er van uitgaat dat
de schil van dit soort fruit niet gegeten wordt.
Wanneer
je alleen het vruchtvlees eet, wordt tegenwoordig aangeraden om na het pellen
eerst je handen te wassen. Wie wel de schil van citrusfruit wil raspen of een
stuk ervan in een drankje wil doen, kan beter zoeken naar biologische soorten.
Bij de AH zag ik laatst al biologische sinaasappelen liggen. En ja, biologisch,
dat zijn die doffe, vaag oranje dingen. Zo ziet een sinaasappel er nou echt uit.
Maar ze smaken hetzelfde als die met het glimmende feloranje jasje. En wanneer
er niets bij staat, ga er dan maar vanuit dat het fruit is behandeld.
Tenslotte
nog een laatste punt over de kleur van vooral mandarijnen. Heb je wel eens
gezien dat sommige mandarijnen geen wít laagje onder de schil hebben, maar een zacht-oranje
laag? En na het pellen zijn je handen ook oranje. Ik zoek er al een tijd naar, maar
ik kan niets vinden over het verven van mandarijnen. Maar mogelijk krijgen
mandarijnen toch een verfbadje om ze zo mooi oranje te krijgen? Hoewel het bij ons
verboden schijnt te zijn, mag het fruit in de VS en sommige andere landen worden
behandeld met een verf genaamd Citrus Red #2. Het International Agency for Research on Cancer
(IARC) noemt Citrus Red #2 mogelijk kankerverwekkend bij
mensen en het schijnt dat een verbod op Citrus Red #2 in behandeling is genomen. Wie
weet er meer over het wel of niet verven van mandarijnen? Voor mij blijft dit onduidelijk en verdacht.
NB.
sinaasappelen kleuren uit zichzelf oranje wanneer de nachten koud genoeg zijn. Heel
vroeg of juist laat in het seizoen, of in tropische streken, wordt het niet
koud genoeg en blijven sinaasappels gewoon groen. Wat overigens niets aan de
smaak afdoet. Maar groene sinaasappels willen wij hier niet, dus men kleurt het
fruit bij in kamers met ethyleengas. Dit is verder niet schadelijk, maar het breekt alsnog het chlorofyl af, wat
normaliter door de kou wordt gedaan. Groene plekken betekenen dus niet dat ze niet rijp zouden zijn.
Groene sinaasappels in Honduras
bron foto: lagringasblogicito.blogspot.com
14 opmerkingen:
Ik weet niet wat erger is: de schil van bio-fruit gebruiken of de chemische producten van Oetker, ik betwijfel of daar wel citroenen gebruikt worden die niet bespoten zijn.
Dat vroeg ik me idd ook al af. Wat gebruikt dr oetker? Maar voor mij scoort het wel beter dan een gifcitroen.
als dr. Oetker biologische citroen (dus niet giftig) zou gebruiken voor het aroma, dan waren ze daar vast trots op en maakten ze er zeker reclame voor.
Blijf kritisch, nu koop je dus hetzelfde als waar je voor waarschuwt!
Nou, daar heb je helemaal gelijk in! Ik koop het ook niet meer. Er zit overigens geen schil in, alleen de olie uit de schil. Ik weet niet hoe ze dat eruit halen.
Wat zijn de E-nummers van die stofjes?
Ze hebben geen e-nummers, lijkt mij, want ze zijn niet eens bedoeld voor consumptie. Men gaat ervan uit dat je de schil niet eet.
Ze hebben geen e-nummers, lijkt mij, want ze zijn niet eens bedoeld voor consumptie. Men gaat ervan uit dat je de schil niet eet.
toch ga ik dadelijk citroenrasp door het eten doen :)
Goedemiddag,
Een interessant Artikel waaruit blijkt dat ´we´ nog te weinig communiceren naar de consument over de toepasbaarheid en herkomst van fruit. Alsmede het gebruik van gewasbestrijdingsmiddelen en de toepassing van het fruit. Mocht u vragen hebben mbt bovenstaande kunt u altijd contact met ons opnemen. Als teler en leverancier van een breed scala aan fruit kunnen wij u allicht antwoord geven op ongeantwoorde vragen
Mvg
Daan van der Giessen
0651965111
SanLucar Fruit
Beste Daan,
Bedankt voor je reactie! Deze tekst is alweer 5 jaar oud, maar als bovenstaande niet (meer) klopt, hoor ik het graag? Ik kan niet uit je reactie opmaken wat je ervan vindt?
Ik ben op zich niet tegen e-nummers en geloof graag dat het wel losloopt wanneer ze zijn goedgekeurd, maar het probleem hier ligt in het feit dat consumenten de schil gebruiken bij het koken en opeten, en de genoemde stoffen zijn niet voor consumptie bedoeld. Dat moet duidelijker zijn voor consumenten. Ik gebruik zelf liever biologisch citrusfruit wanneer ik de schil opeet.
mvg
Antoinette van Eerst Koken
ik was op internet op zoek naar de veiligheid van San Lucar " citroenen met eetbare schil "die ik gekocht heb. Nergens een Bio aanduiding of andere onderbouwing.
Zo kwam ik op dit blog terecht. Maar uit het antwoord van Daan van der Giessen, noch op de San Lucar website kom ik verder. En in zijn antwoord op deze blog word ik ook niets wijzer. Net als u ?
mvg
Griet De Backer
Dag Griet,
De reactie van Daan hierboven zegt inderdaad niet veel. Wordt de schil nou behandeld met iets of niet? Ook op hun website zijn ze er niet duidelijk over. Ik kan alleen vinden dat: "Its peel is no longer conserved after harvest – therefore, you can eat it with a clear conscience." Maar dat zegt nog niet dat er na de oogst helemaal geen stoffen op worden gespoten, want wat bedoelen ze precies met 'conservation'? Wanneer een fabrikant/teler vaag moet doen over zijn producten betekent dat meestal niet veel goeds...
Staat er niets op de verpakking? Als er iets opgespoten is, moet dat er wettelijk bij staan, dus als dat niet zo is, zou je mogen aannemen dat ze onbehandeld zijn.
Hun citroenen zijn in ieder geval NIET biologisch, dat staat op de website.
https://www.sanlucar.com/en/faqs_/faqs/
Het zou een goede zaak zijn als duidelijk op het schap staat dat de schil van citrusvruchten giftig is
Dan koopt natuurlijk niemand die citroenen meer hahaha
Een reactie posten