15 mei 2014

Aardbei- en komkommersalade van Nigel Slater


Nigel Slater noemt deze salade in zijn boek Eat ‘zo zomers als Pimm’s op een perfect gemaaid grasveld’. En dat is precies wat het is. Zo proeft het ook. Het lijkt een vreemde combinatie, maar het is zo licht en fris, dit moet je proberen voor de lente of de zomer!
Nigel gebruikt voor de dressing een (aangelengde) vlierbloesemsiroop. Dat is bij ons niet zo gebruikelijk als in Engeland. Ikea verkoopt de siroop wel (of je maakt het zelf) en je kunt deze aangelengd met water gebruiken, maar ik verving het voor het sap van 1 mandarijn. Aangelengde citroensiroop zou ook lekker zijn.

Aardbei- en komkommersalade
Bron: Nigel Slater – Eat

1 komkommer
250 gr aardbeien
1,5 el honing
6 muntblaadjes
4 el met water aangelengde (vlierbloesem)siroop of het sap van een mandarijn


Snijd de komkommer in de lengte door, schraap het zaad eruit met een theelepel en gooi dat weg. Snijd de komkommer daarna in kleine blokjes of plakjes. Maak de aardbeien schoon en snijd ze doormidden. Doe ze met de komkommer in een kom.

Pureer voor de dressing de honing, munt en siroop of sap met een blender. Wanneer je die niet hebt, zal je de munt heel erg fijn moeten snijden. Schenk de dressing bij de komkommer en aardbei, en laat het even intrekken. Bewaar de salade in de koelkast, maar laat hem een half uur voor het serveren op kamertemperatuur komen.

Oordeel van het smaakpanel: de jongste lust dit wel. Komkommer en aardbei worden vaak al wel door kinderen gegeten, dus dit is misschien zomaar de eerste salade die ze mee-eten?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Vond je dit bericht leuk? Deel het dan aub op Facebook of Twitter via de knoppen hieronder!
5 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooi plaatje. Persoonlijk heb ik moeite met deze combinaties in de zin dat ik niet weet waarmee zo'n salade te combineren.

Het lijkt me als maaltijdsalade niet zo geschikt. Of vergis ik mij?
Anna

Diede zei

Een combinatie waar ik nooit aan zou denken, maar het ziet er toch super lekker uit!

Eerst Koken zei

Neuh, een maaltijdsalade op zich is het niet, maar het gaat goed samen met ongecompliceerde maaltijden. Vooral wanneer je buiten in de tuin zit. :) Stokbroodje kaas erbij, hamburger, of als hapje bij de bbq ofzo. Het is niet echt zoet, maar wel heel fris en 'grassig'. 'Pimms op een grasveld' is echt de juiste beschrijving!

Anoniem zei

Wat een onverwachte combinatie, komkommer en aardbei! Overigens: vlierbloesemsiroop is niet alleen bij IKEA, maar ook bij natuurwinkels goed te verkrijgen.
(En meer schrijf ik nu niet, want ik ben eigenlijk aan het werk :-) )

Groet,
Lia

Anoniem zei

Dat klinkt inderdaad goed. Serveren bij iets ongecompliceerds...

Dank je,
Anna