17 juni 2011

Polpette in salsa al pomodoro


Ik had al meerdere recepten voor gehaktballetjes in tomatensaus geprobeerd, maar had steeds het idee dat het beter kon. Totdat ik dit recept zag. Ik had niet alles in huis, er zijn wat originele ingrediënten gesneuveld of vervangen, maar dit is het. Deze houden we erin en is eindelijk blogwaardig! Want jullie dachten toch niet dat alles rücksichtslos het net werd opgegooid? Laat staan dat het hier altijd goed gaat…

Polpette in salsa al pomodoro
Recept voor 500 gr pasta
Bron: bewerkt recept uit de Australian Gourmet Traveller/ May 2011

Salsa al pomodoro:
80 ml olijfolie
1 teen knoflook, gesnipperd
½ tl chilivlokken
1 liter gezeefde tomaten
200 ml kippenbouillon
10 blaadjes basilicum, gescheurd
1 tl gedroogde oregano

Gehaktballetjes:
100 ml melk
3 witte boterhammen of ander wit brood, zonder korst (80 gr)
300 gr half-om-half gehakt
250 gr kipfilet, tot gehakt vermalen
Olijfolie
1 uitje, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
50 gr ontbijtspek, fijngehakt
2 ansjovisfilets uit blik, gehakt
1 tl gedroogde rozemarijn of één takje verse rozemarijn, gehakt     
75 ml witte wijn
1 plantje peterselie, alleen de blaadjes, of 250 ml los gestapelde blaadjes
50 gr parmezaan
½ tl nootmuskaat


Voor de salsa al pomodoro, de olie verhitten in een koekenpan. Voeg de knoflook en chilivlokken toe en fruit deze op middelhoog vuur (1-2 minuten). Voeg de tomaten, bouillon, oregano en basilicum toe en laat dit op zacht vuur 45 minuten tot een uur pruttelen.

Voor de gehaktballetjes het brood weken in de melk. Ondertussen de ui en knoflook fruiten in een pan (7-10 minuten). Voeg het spek, ansjovis en rozemarijn toe en bak zachtjes tot de ansjovis is gesmolten (8-10 minuten). Voeg de wijn toe en laat iets verdampen. Haal de pan van het vuur.
Knijp het brood uit en gooi de melk weg. Voeg alle ingrediënten voor het gehakt samen en rol ze tot balletjes ter grootte van een walnoot.

Bak de balletjes in een koekenpan met olie bruin en gaar. Voeg de balletjes toe aan de tomatensaus. Serveer met pasta.

Oordeel van het smaakpanel: het heeft hen niet bereikt. Het was bedoeld als avondeten, maar die dag vierden we de verjaardag van de tweeling en aan het einde van de middag bleek dit opeens een perfect hapje te zijn.


1 opmerking:

misssjkitchen zei

Dat ziet er echt enorm lekker uit! Die van Laura Vitale zijn ook erg goed:)