22 juni 2011

Sinaasappel semi-freddo met whisky


Met whisky? Véééél whisky! Na ons etentje zaten we even te rekenen en vonden het bij nader inzien schandelijk om onze gast na zijn ene biertje, maar inclusief het dessert, met de auto de weg op te sturen. Er zit bijna 1 glas whisky per persoon in. Ik heb dit recept weer van mijn schoonmoeder, die de hoeveelheid wijselijk halveert, maar dat heeft weer een ander nadeel. De drank zorgt er natuurlijk voor dat de slagroom niet teveel bevriest en nog goed te eten is. Het lukt wel met minder whisky, maar misschien moet het dessert dan eerst even 5 minuten op adem komen buiten de vriezer, voordat je het serveert. Maar met alle whisky is er niets mis mee. Voor de kinderen is het uiteraard buiten bereik.


Gebruik voor de meringue kant en klare schuimpjes of maak het zelf. Als je het zelf maakt, is het mooi om met een spuitzak smalle lijnen van 0,5 cm breed op de bakplaat te trekken. Deze zijn, zoals op de foto is te zien, mooi in stukjes te breken voor de versiering.
Het originele recept gaat uit van 200 gram meringue in totaal, maar dat is veel voor schuimpjes. Heel erg veel...

Sinaasappel semi-freddo met whisky
Recept voor 4 personen
Bron: Bord Bia - Irish Food Board – brochure Mooi&Mals 1

3 sinaasappels
50 gr suiker
100 ml whisky
150 gr meringue
250 ml slagroom

Boen de sinaasappels schoon en haal met een zesteur de schil van alle drie af. Een zesteur is een soort mesje/rasp om sliertjes van de schil te trekken. Als je dit niet hebt, kan je de schil er met een dunschiller af halen en vervolgens in smalle sliertjes snijden.
Pers de sinaasappels vervolgens uit.
Breng het sap met de suiker en schil aan de kook. Laat 2 minuten doorkoken. Haal dan de schil eruit, laat uitlekken en zet ze apart. Laat het sap verder tot 1/3 inkoken. Voeg de whisky toe en laat afkoelen.
Breek 100 gram meringue in stukjes. Klop de slagroom stijf. Meng het sap, slagroom en 100 gr meringue en schep dit in 4 glazen. Laat dit nog 3 a 4 uur bevriezen in de vriezer.
Voor het serveren de resterende meringue en de schilletjes erover verdelen.


Geen opmerkingen: