10 februari 2013

Zelfgemaakte advocaat

Chef Mama vs the Real Thing
Deel 14 (de hele reeks staat in de receptenindex)


Advocaat ouderwets? Ach joh, denk ‘vla gemaakt met sterke drank’ en het ziet er al weer heel anders uit.

Het idee om de drank ook eens zelf te maken kwam door dit lieve foldertje hieronder van het Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad, in samenwerking met de Commissie voor Huishoudelijke en Gezinsvoorlichting en de Stichting voor Huishoudelijke Voorlichting ten Plattelande, uit 1950. Jawel, die koester ik en bewaar ik in een mapje, samen met een wasmachinereclame uit de jaren ’60 van een schone juffrouw en 3 schone kinderen (“Zo hoort het! Geef Uw vrouw ook een wasmachine!”) en een Noorse brochure ter bevordering van het eten van walvisvlees. Enfin, om een lang verhaal kort te houden, ik dacht toch dat ik met het beproefde recept van Cees Holtkamp het beste uit was, en schoof de map weer terug in de kast.
Er bestaan veel recepten voor deze drank, waarbij gebruik wordt gemaakt van zowel rauw als gebonden ei. Bovendien exporteren wij een dunnere advocaat die je kunt drinken, terwijl je onze ‘custard’ met een lepeltje moet eten. Er zijn ook Hollandse recepten met melk of gecondenseerde melk, maar het lijkt erop dat die ontleent zijn aan recepten uit het buitenland. In heel wat landen wordt namelijk een drank gedronken die op onze advocaat lijkt. Het mag dan wel een typisch Nederlandse drank zijn, die al in de 17e eeuw wordt genoemd, maar de Polen maken Ajerkoniak, Mexico heeft Rompope, Puerto Rico drinkt Coquito, Italie heeft Zabaglione, Venezuela maakt Ponche Crema en in Colombia maken ze Sabajon. Tenslotte hebben de Duitsers ook nog Eierpunsch en wij maken zelf nog een variant met een lager alcoholpercentage en zonder kleurstof, namelijk Tokkelroom.


Lieverd, loop eens even door... Mama maakt een foto.


 
De etymologie van het woord advocaat kan twee kanten uit. De eerste is dat de Hollanders in het Caribisch gebied een drank dronken op basis van avocado en rum. Ze waren er zo van gecharmeerd dat ze hem thuis namaakten met eidooiers, bij gebrek aan avocado. De tweede uitleg is dat het een afkorting is van ‘advocatenborrel’; een borrel die advocaten voor hun pleidooi gebruikten om hun keel te smeren (en de tong los te maken, lijkt mij). Ik vind de advocatenborrel wel logisch klinken, maar vraag me inmiddels al dagen lang af hoe avocado gepureerd met suiker en rum zou smaken… Misschien ziet u het hier nog eens terug.

Over het recept:
De ware sterke drank voor advocaat lijkt brandewijn te zijn, maar er is niets mis met het gebruik van wodka, cognac of rum. De advocaat die hieronder staat, heeft een alcoholpercentage van iets onder de 20%. In de supermarkt koop je hem met 14% omdat meer wettelijk in de supermarkt niet mag worden verkocht, en met de hand op mijn hart: 20% is heerlijk. Ik gebruikte het hele ei, want toe nou, wat moet ik nu met 15 eiwitten?? (nou vooruit, kijk even hier.) De advocaat wordt er wel minder geel van en de smaak zal waarschijnlijk zachter zijn met alleen dooiers.

Ook gebruikte ik mijn eigen vanille-extract van vanillestokjes die ik bewaar in een fles jenever (gewoon vanillestokjes in een fles wodka of jenever stoppen en in ieder geval 2 maanden laten staan voor dat je het gebruikt).

Advocaat
Bron: Cees Holtkamp


250 gram eierdooiers (ongeveer 15 dooiers) - ik gebruikte dus 250 gram compleet ei
250 gram suiker
een mespuntje zout
een vanillestokje, uitgeschraapt en in stukjes gehakt - ik gebruikte een dopje van mijn eigen vanille-extract
300 gram goede wodka

Kluts de dooiers met de vanille, het zout en de suiker in een schaal. Zet de schaal op een pan met een laagje kokend water en blijf het au bain marie roeren. Giet de wodka erbij en blijf roeren tot de massa 62 graden heeft bereikt. Ik verhitte het tot 68 graden voor het hele ei, omdat eiwit later stolt dan eigeel. Wanneer je geen thermometer hebt, kom je er ook wel uit: houd het goed in de gaten en wanneer het mooi dik gebonden lijkt, ben je klaar. Zet dan de kom onmiddellijk in koud water en laat de advocaat al roerend koelen. Zeef de advocaat voor de zekerheid om stukjes ei eruit te halen. Over de houdbaarheid durf ik niets te zeggen; Holtkamp beweert dat het lang houdbaar is, maar andere recepten beweren dat je het enkele dagen koud kan bewaren. Nu ja, het was hier toch wel vrij rap op.
19 opmerkingen:

Unknown zei

Wat een leuk recept. Ik ben gek op advocaat. Ga het ook proberen!

Karin - The F Girl zei

Wat schrijf je geweldig leuk! En wat een interessant idee, die gepureerde avocado met suiker en rum. Ik ben nu ook geintrigeerd. Hoop dat je het gauw gaat uitproberen :-D

Advocaat zei

Hmm eindelijk zelf heerlijke advocaat maken! Nu nog hopen dat het me gaat lukken. Maar het wordt hier goed uitgelegd dus ik heb er vertrouwen in.

seo optimalisatie zei

Hmmm heerlijk vindt ik advocaat! Ik ga het direct proberen te maken, nouja eerst even naar de supermarkt haha

Sissy Keizer zei

Net gemaakt. En het is verrukkelijk. Ik heb wel whisky gebruikt omdat het enige in huis was dat in de buurt van rum en brandewijn kwam.!

trillend ooglid zei

Hmm heerlijk! Nu kan ik eindelijk ook mijn eigen advocaat gaan maken!

Anoniem zei

Dank voor dit super-recept!! Had eidooiers over van een chocolademousse en zocht naar een doel voor ze. Heb het recept uitgeprobeerd en moest me inhouden om niet met mijn hoofd in de bak alles uit te likken.....mjammie in het kwadraat.....

Eerst Koken zei

Graag gedaan! :)

Anoniem zei

Hoe krijg ik de advocaat wat dikker? Het is heerlijk, maar kan het drinken..

Eerst Koken zei

Je had hem dan toch wat langer moeten laten binden in de pan. Ik denk dat je dat te snel hebt gedaan. Overigens is de juiste dikte vergelijkbaar met vla; het zit tussen lepelen en drinken in, maar ik eet/drink hem met een lepeltje. Het wordt niet als Zwarte Kip wat tegenwoordig dik als pudding is.

Anoniem zei

Heb de advocaat gemaakt.
In leuke leuke potjes doen en zo heb je leuke zelfgemaakte cadeautjes. Ik heb gelezen dat je hem enkele weken kunt bewaren
Ook wat voor mezelf bewaard en het was heerlijk.

Unknown zei

Bedankt voor dit recept, smaakt super en door het vele eigeel iets dikker dan wat ik normaal maak(te). Hier in Nieuw Zeeland mag je zelf alcohol stoken,! Dus dat ook gebruikt en krijg een heerlijke zachte smaak!

Eerst Koken zei

Graag gedaan, Rob! Goed om te horen dat Eerst Koken ook aan de andere kant van de wereld gelezen wordt! :D

noud zei

ik ga hem proberen met de lokale aguardente, rum van suikerriet. Is hier op Madeira ruim verkrijgbaar.

En ja, je wordt wereldwijd gelezen :-D

Eerst Koken zei

:)

Ik heb het ook met rum gemaakt, maar vond de advocaat er erg scherp van worden. Een zachte wodka bevalt me toch het beste. Maar ik herinner me dat Meneer Eerst Koken wel weg was van de rum-advocaat, dus ach, smaken verschillen. Succes!

Unknown zei

Hoi, net gemaakt met wodka en zakje vanillesuiker ipv stokjes en alleen eigen.
Heerlijk van smaak en zacht als tokkelroom met een lekkere tik alcohol:)
Bedankt en groet

Eerst Koken zei

Leuk, Wilfred!

Eerst Koken zei

Leuk, Wilfred!

Unknown zei

Lekker recept. Fijn dat je hele eieren kan gebruiken (wat te doen met 15 eiwitten?).
Goede tip van de zeef. Er bleef best wat inzitten.