1 juli 2015

Eten met warm weer


Wat moet je eten vanavond met dat warme weer? Maar weer barbecue? Of een broodje? En dan morgen weer hetzelfde? Vooral als de hitte lang aanhoudt, kan simpel en snel je nog wel eens tegen gaan staan. Er moet toch ook weer eens iets normaals op tafel komen… Maar dan niet te zwaar, snel klaar en desnoods zonder hulp van oven of fornuis. Ik heb drie opties voor je:

Optie 1: Ik zou wel even in de keuken kunnen staan, maar niet langer dan 15 minuten:


Maak quesadillas voor de kinderen en voor jezelf quesadillas met feta en koriander. Erbij een zomerse sla of rauwkost.


Taco’s met een zomerse halloumi-  en salsavulling. Voor de kinderen bak ik de klassieke gehaktvulling erbij. Een pittige bonensalsa zou ook nog kunnen.



Maak zelf een pizza, maar dan wel snel. Het pizzadeeg van het merk Tante Fanny dat ik laatst testte is beslist aan te raden. Minimale moeite, veel plezier.  Je kunt ook pizza’s maken met naanbroden.


Kedgeree met dille en gerookte kip. Wanneer je de rijst ’s morgens kookt, is het in elkaar zetten ’s avonds een fluitje van een cent.



Hamburger van de barbecue? Okee, maar dan gewoon zelf gemaakt van 100% rundvlees. Of anders een kipburger met mango-kerriesaus.





Pasta alla Trapanese (tomaten- met amandelpesto) is zomerpasta bij uitstek!


Tomatentaartje met geitenkaas – bladerdeeg, geitenkaas en tomaatplakjes. Doe er nog wat sla naast.


Of anders deze: een laagje mosterd onder tomaatplakjes is verrassend lekker!


Sloppy Joes zijn broodjes met een slobberig lekkere gehaktvulling. Knoeien mag, want je zit toch in de tuin…


Pasta gorgonzola is snel klaar en bijna iedereen lust het


Wat meer voorbereiding, maar mooi genoeg om aan visite te geven: salade nicoise, lekker met stokbrood erbij

Optie 2: Ik kan best in de keuken staan, maar er is geen sprake van dat ik naast iets ga staan met een hogere temperatuur dan 20 graden

U bent duidelijk overgeleverd aan salades. Daar staan er genoeg van in de receptenindex.
Is het al te warm om nog zelf te zoeken? Ik heb wat suggesties:


Pollo tonnato met brood en een salade


Aardappelsalades vullen wat meer dan een blaadje sla, maar er moeten natuurlijk wel aardappels worden gekookt. Doe dat nou ’s morgens als je nog enige fut hebt en het nog net trekt. Duitse en Franse aardappelsalade worden gemaakt met azijn en bouillon, Zweedse salade maak je met room en er is ook nog huzarensalade, welke je kunt uitbouwen met augurk, rolletjes ham, etc



Paprika en tomatensalade met fetamousse – toegegeven, die tomaten en paprika moeten in de oven, maar dat kan je ruim van tevoren doen.




Aardbeien- en komkommersalade - misschien lusten de kinderen dat ook wel

Optie 3: het kan me allemaal niets meer schelen. Who needs food anyway?


Okee, doe maar bruschetta (eventueel) en veel koude, witte wijn




8 opmerkingen:

Lot zei

Voor pizza moet dan de oven weer aan en dat wil ik nu even niet.

Ik eet graag warm op warme dagen en heb het er dan ook voorover om gewoon in de keuken te staan.

Vanmiddag heb ik als lunch zelfgemaakte tomatensoep gegeten, was heerlijk.

Anoniem zei

Dank weer voor wat inspiratie op deze warme dagen! Zeker bruikbaar en makkelijk zo bij elkaar.
Groet Herma

Anoniem zei

Bedankt voor je suggesties!
Keuken en woonkamer zijn bij mij één, en met ramen op het oosten, zuiden én westen loopt de temperatuur snel op. De oven is taboe (dus helaas geen pizza), het is hier saladetijd. Maar ik heb nieuwe aardappeltjes en verse dille, dus als ik het trek om éven een pan op het fornuis te hebben, dan eten we vanavond een (variant van de) Zweedse aardappelsalade. Het handje peultjes dat ik vanochtend plukte mag dan ook nog wel een minuutje of twee in de pan. Zal er vast lekker bij smaken.

Sterkte in de hitte,
Lia

Eerst Koken zei

Nou dames, ik sta hier in bikini bij de oven om knoflook te poffen voor mijn nieuwe favoriete pizza :S Op het fornuis staat een grote pan met zwarte bessen te koken,want die waren NU rijp en klaar om te plukken... Over tien minuten vertrek ik met een glas koude wijn naar de tuin!

Anoniem zei

Dat laatste lijkt me het beste deel. Skål! Overigens: dille in de aardappelsalade is een absolute tip. En wat is er nou Zweedser dan aardappeltjes en dille?
Lia

Eerst Koken zei

Zeer Zweeds inderdaad en ook lekker... ik bewaar tegenwoordig trouwens verse dille kant en klaar gehakt in de vriezer. Dat werkt uitstekend.

Eerst Koken zei

Zeer Zweeds inderdaad en ook lekker... ik bewaar tegenwoordig trouwens verse dille kant en klaar gehakt in de vriezer. Dat werkt uitstekend.

Anoniem zei

Goeie tip, dankjewel! Ik zal binnenkort nog eens een flinke bos halen bij een kwekerij hier in de buurt.
Lia